spadek z testamentu - procedura???

• Autor wątku Autor wątku Aniella13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aniella13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

dostałam spadek po obywatelu Niemiec, bardzo daleka rodzina, na podstawie testamentu. O śmierci tej osoby dowiedziałam się niedawno, 2 lata po jej śmierci, gdy sąd wezwał mnie do złożenia testamentu. Osobiście pojechałam do sądu w Niemczech, złożyłam testament. Teraz przed ambasadą niemiecką w PL chcę złożyć wniosek o Erbschein. Czy ktoś wie, jak będzie to dalej wyglądać?? Nie mam wszystkich informacji dot. koligacji rodzinnych, gdyż zmarły był moim szwagrem. Moja siostra od dawna nie żyje, nie mieli dzieci, ani żadnej bliższej rodziny. Ile to może potrwać i jakie są opłaty? Jaki dokument dostanę w ambasadzie, czy mam go osobiście wysłać do sądu w Niemczech? Czy będę musiała jechać na sprawę spadkową?? Skoro jest testament to chyba powinno być pewne, że dostanę spadek? Wiem, że jest kurator spadku, ale nie chce mi udzielić żadnej informacji... I jeszcze jedno, czy ta procedura jest tak skomplikowana, że musze brać adwokata niemieckiego, czy wystarczy że znam niemiecki sama i jakoś sobie poradzę...Bardzo prosze o jakiekolwiek informacje, gdzyż jestem zagubiona...

Powrót