Spadek, zachowek, terminy itd.

• Autor wątku Autor wątku Hombre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hombre

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

bardzo prosze o pomoc w nizej opisanej sytuacji.

1. W latach 80-tych dziadkowie mojej zony posiadaja gospodarstwo rolne
2. W latach 90-tych, iakis czas po smierci dziadka cala gospodarka zostaje przepisana na siostre mojej tesciowej.
3.Do dnia dziesiejszego zmarli: siostra mojej tesciowej i jej maz, 2008 moj tesc, 2014 w moja zona, 2019 moja tesciowa.
4. Gospodarka po babci mojej zony zostala stosunkowo wczesnie podzielona pomiedzy dziecmi niezyjacej siostry tesciowej.

Moje pytanie dotyczy wylacznie gospodarki. Czy moje dzieci maja prawo do zachowku?

Dziekuje i pozdrawiam

Po siostrze swojej babci? Nie.
Spadek po niej ustawowa dziedziczyły jej dzieci i mąż (jeśli jeszcze żył).

Nie pisalem, ze po siostrze matki, przestawilem jedynie sytuacje jaka zaistniala.
Mysle, ze problem nie zostal zrozumiany albo ja calkowicie blednie interpretuje prawo spadkowe.

Jezeli majatek zostal przepisany bez zadnych rozliczen to moja tesciowa akceptujac to pozbawia spadku swoje dzieci. Tak wiec, moim zdaniem jesli zylaby moja zona to jej przyslugiwalby jej zachowek. Ale, ze zmarla przed matka to prowo do tego zachowku przechodzi na jej dzieci.

Czy twoja teściowa była rolnikiem w chwili "śmierci dziadka w latach 90-tych?" I w jakiej formie siostra teściowej uzyskała prawo do całości gospodarstwa - dział spadku, darowizna, coś innego? Czy twoja teściowa brała w tym udział?

Ostatnia edycja:
Moja tesciowa nie byla rolnikiem chociaz pochodzi ze wsi. Jak to bylo wtedy ze przejeciem gospdarki to nie wiem dokladnie. Prawdopodobnie siostra tesciowej z mezem wzieli babcie zony do notariusza gdzie dokonalo sie przekazanie gospodarki. Z tego co wiem to tesciowa nigdy nie zaaprobowala tego faktu.

Jeśli nie była rolnikiem (ewentualnie nie spełniała innego z warunków określonych w art. 1059 KC) to i tak nie mogłaby w tamtych czasach odziedziczyć z mocy ustawy gospodarstwa rolnego/udziału w gospodarstwie.

Tym samym nie była w gronie spadkobierców ustawowych (w odniesieniu do tej części majątku).
Co za tym idzie nie przysługiwało jej (a więc i jej spadkobiercom) prawo do zachowku z tytułu tej darowizny.

Jest bardzo duża szansa, że nie odziedziczyła żadnej części tego gospodarstwa, zatem nie miała czego aprobować. Żeby mogła to odziedziczyć musiałaby albo stale bezpośrednio pracować na roli albo mieć wykształcenie rolnicze. No albo być niepełnoletnia (albo stale niezdolna do pracy), ale z tego co piszesz tak nie było.

Hombre napisał:
Prawdopodobnie siostra tesciowej z mezem wzieli babcie zony do notariusza gdzie dokonalo sie przekazanie gospodarki.
Z tego wynikałoby, że twoja teściowa nie dziedziczyła gospodarstwa, tylko babcia i siostra - które się później dogadały u notariusza. Twoja teściowa nie miała nic do aprobowania, bo jej to nie dotyczyło.

Zapoznalem sie z art. 1059 KC no i sie nie ucieszylem. Fajnie maja rolnicy :-)
A tak z ciekawosci lasy i laki tez sie zaliczaja do gospdarstwa rolnego?

Raczej "fajnie" mieli - art. 1059 KC został w 2001 r. uznany za sprzeczny z konstytucją (w odniesieniu do spadków otwartych po wydaniu orzeczenia TK).
Gdyby dziadek zmarł po ogłoszeniu tego orzeczenia sytuacja spadku po nim wyglądałaby zupełnie inaczej.

Dla pewności jeszcze się dopytam - kiedy zmarła babcia?

Zgodnie z art. 55^3 KC:
Za gospodarstwo rolne uważa się grunty rolne wraz z gruntami leśnymi, budynkami lub ich częściami, urządzeniami i inwentarzem, jeżeli stanowią lub mogą stanowić zorganizowaną całość gospodarczą, oraz prawami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa rolnego

Ostatnia edycja:
Obecnie nie dysponuje wszystkimi dokumentami. Ale wyliczylem, ze babcia zony zmarla w
ok. roku 1992 +/- 2 lata. Czyli przed rokiem 2001, jezeli o to chodzi.

Tak, o to chodziło.
W tej sytuacji teściowej (i jej spadkobiercom) nie należał się również zachowek od udziału babci w gospodarstwie rolnym.

No to wszystko jasne, bardzo dziekuje za pomoc.
Jestem niezmiernie wdzieczny.
Pozdrawiam

Powrót