Spadek. Zachowek...

• Autor wątku Autor wątku leeemonka2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
leeemonka2

leeemonka2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
20 marca zmarła moja mama. W testamencie jako jedynego spadkobiercę uwzględniła tylko mojego brata. Ja i moja siostra nie byłyśmy tam wymienione. Dostał on mieszkanie, które następnie sprzedał. Czy mimo wszystko należy nam się jakiś spadek, albo część pieniędzy, które otrzymał brat za mieszkanie? I jak wygląda sprawa z zachowkiem?
Które artykuły KC o tym mówią? Bardzo proszę o pomoc.

O zachowku było na forum wielokrotnie. Proponuję na początek skorzystać z funkcji "Szukaj" u góry strony, a po zapoznaniu się z wątkami na ten temat ewentualnie zadać szczegółowe pytanie jeśli pozostaną wciąż wątpliwości.

Przejrzałam wszystkie posty o zachowku, ale nie znalazłam odpowiedniej odpowiedzi.
Czy ja i moja siostra możemy się ubiegać o pieniądze, które brat dostał ze sprzedaży mieszkania? I czy te pieniądze będą zachowkiem?

Dziękuję za link!
A czy w sprawie sądowej musi uczestniczyć każde z rodzeństwa?
Moja siostra pracuje za granicą i nie miałaby możliwości przybycia na rozprawę. Czy w takim wypadku do uczestnictwa w rozprawie jest upoważniony jej mąż? Jak ma się to odbywać?

I jeszcze jedno: czy pozew składa się bezpośrednio do sądu czy trzeba to zrobić za pośrednictwem prawnika?
Czy pozew ma być składany osobno przeze mnie i moją siostrę, czy pozew może być jeden, z żądaniem zachowku dla mnie i dla siostry?

Proszę o pomoc. Z góry bardzo dziękuję...

Bardzo proszę o odpowiedzi na powyższe pytania.
Jutro muszę porozmawiać z siostrą i muszę znać odpowiedzi na te pytania.

Może upoważnić męża do występowania w jej imieniu.
Pozew może być wspólny.
Najlepiej byłoby gdyby napisał jakiś prawnik, aby uniknąć błędów.
Składa się do biura podawczego sądu z kopiami dla strony pozwanej i innych uczestników.

Bardzo dziękuję.

Chciałam się jeszcze spytać jak to upoważnienie ma wyglądać. Siostra za granicą ma ręcznie napisać upoważnienie do występowania męża w jej imieniu czy musi się gdzieś udać, i później listownie to wysłać?
I jak/gdzie dowiedzieć się ile brat dostał za mieszkanie? Mieszka On w innym województwie.

Niech poświadczy podpis w konsulacie.

co należy do zachówku? czekam na szybką odp

wszystko co stanowi mase spadkową jest wyznacznikiem do określenia wysokości zachowku

Zachowek to jest nic innego jak rekompensata pieniężna.tzn 50% dziedziczenia ustawowego.

Powrót