spadek, zażalenie, ew. zachowek

• Autor wątku Autor wątku Cyrek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cyrek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam dość ciekawy problem dot. nabycia spaku. Proszę o pomoc.
Zacznę od początku.
Moja mama (tata juz nie zył) miała trzy odrębne działki zlokalizowane zdala od siebie:
- jedna 6 ar z domem
-druga 25 ar ze stodołą i domem
- trzecia 1,7ha pole rolne
Mama przepisała siostrze, która ma akt własności 50% działki drugiej i trzeciej. Siostra została wspołwłascicielem (działki nie zostały geodezyjnie podzielone).
Mama zmarła w 1984 roku. W roku 2008 siostra wniosła do sądu o ustanowienie spadkobierców. Zapadł wyrok w lutym 2009:
- pierwsza działka 6 arowa - udział po 1/2
- natomiast druga i trzecia działka potraktowane zostały jako gospodarstwo rolne i siostra została na tym gospodarstwie wiec dostala całość.
Teraz moje pytanie jest takie:
1. Dlaczego sąd odłączył od gospodarstwa rolnego działkę 6 arową skoro w domu była obora i chowane były krowy itp (prowadzona była produkcja rolna)?
2. Skoro pierwsza działka została oddzielona od gospodarstwa, to dlaczego analogicznie druga działka z domem tez nie została od tego gospodarstwa oddzielona?
3. Złożyłem zażalenie, tyle że nie wiem czy skutecznie (narazie czekam). Czy mam szanse wywalczyć aby działka druga z domem została oddzielona od gospodarstwa i rowniez była podzielona wg, udziałów.
4. W przypadku gdy zażalenie zostanie odrzucone, a wyrok się uprawomocni, czy mogę składać zażalenie do śądu okręgoweg??
5. Czy mam szanse na zachowek (na forum czytałem, że o zachowek można się starać do trzech lat od smierci). Mama nie zyje 25 lat i dopiero teraz jest sprawa spadkowa. Czy ten czas 3 lat można liczyć od chwili wyroku prawomocnego?
6. Rozumiem, że zachowek odpowiadałby wówczas wartości połowy z 25 % np pola rolnego. Czy jest szansa o staranie sie zachowku jeszcze z tej częsci którą siostra miała zapisana w akcie własnoci?? Była to darowizna ?? Czyli dodatkowo o 1/4 jej udziału zapisanego w akcie własności???

Z góry dziękuję za odpowiedz
Mam nadzieje ze sytuacje opisałem jasno

Odpowiedź na pytanie 1 i 2 znajduje się w uzasadnieniu postanowienia sądu. Aby z nim polemizować musielibyśmy je najpierw znać.

3. Bez uzasadnienia trudno stwierdzić. Na co złożył pan zażalenie? (Bo od postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku składa się apelację).

4. Sprawę rozstrzygnie teraz sąd okręgowy jako sąd II instancji. Następnie od tego orzeczenia przysługuje skarga kasacyjna do Sądu Najwyższego.

5. Przy obliczaniu zachowku byłaby uwzględniana darowana siostrze działka, ale:
Przepis prawny:
Art. 1007. § 1. Roszczenia uprawnionego z tytułu zachowku oraz roszczenia spadkobierców o zmniejszenie zapisów i poleceń przedawniają się z upływem lat trzech od ogłoszenia testamentu.
§ 2. Roszczenie przeciwko osobie obowiązanej do uzupełnienia zachowku z tytułu otrzymanej od spadkodawcy darowizny przedawnia się z upływem lat trzech od otwarcia spadku.

U pana nie było testamentu, więc liczą się 3 lata od otwarcia spadku, czyli śmierci mamy.

Powrót