Spadek (ziemia) i podatek

• Autor wątku Autor wątku ozikus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ozikus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Dokladnei rok temu zmarła moja babcia zostawiając sporo ziemi dla dwóch sióstr (moja mama i siostra).

Działki sa juz wyprowadzone (4 działki obok siebie pow 1700mk). Charakter budowlany

Panie chcą je sprzedać i teraz powiedzcie mi jak to jest z podatkiem od sprzedania działek

Niektórzy mówią ze po sprzedazy trzeba zapłacic 19% wartosci na umowie (minus koszty notarialne itp ale mneijsza z tym) a niektórzy ze 2%.
Prosze o wypowiedz

Wrzuc proszę w wyszukiwarke" wysokosc podatku od sprzedazy nieruchomosci" i podpasuj pod swoje pytanie.Napewno nie 19%.Na forum nie uzyskasz odpowiedzi na pytania które sam możesz znalezc w internecie.pozdrawiam!

ale ja przeszukalem wszystko. cos jest inaczej w prawie od 2007 roku i jest inaczej jezeli chodzi o mieszkanie dom a inaczej jezeli chodzi o grunty. Inaczej z darowizna inaczej ze spadkiem siedzialem wiele godzin jestem informatykiem w biznesie i wiem jak znalesc dobre dane ale to nasze prawo jest ku...a tak nieczytelenie sforumułowane ze sie nie dziwie ze prawnicy tyle kasy biora. Prosze o pomoc.

przewertowalem połowe internetu i inne prawo ejst do 2006 roku inne pomeidzie 2007-2008 a od 2009 jeszcze inne. Co za debile tak kręcą. Mnóstwo ludzi ma z tym kłopot.

HalinaiStasiu2008 napisał:
Napewno nie 19%.

to ciekawe, bo według mnie właśnie 19% od dochodu uzyskanego ze sprzedaży - pod warunkiem, że zgon nastąpił w 2008r. i w chwili otwarcia spadku to babci przysługiwało prawo własności do tych działek

no babcia zmarła w marcu 2008. NIe wiem jak to teraz zrobic zeby podatku nie płacic bo to kupa kasy. I druga sprawa ponoc od 2009 znowu jest inaczej . Straszny bałagan

Powrót