Spadek żony po zmarłym ojcu

• Autor wątku Autor wątku sebek2006
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebek2006

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie i z góry dziękuję za odp.
Sytuacja wygląda w ten sposób, iż wraz z żoną chcemy starać się o kredyt hipoteczny BK 2 %. W 2005 roku zmarł ojciec mojej żony kiedy to ona miała 11 lat. Następnie w sądzie z wniosku matki odbyła się rozprawa , po której stwierdzono, że spadek po ojcu wraz z gospodarstwem rolnym nabyła matka wraz z dziećmi w odpowiednich dla każdego częściach ( postanowienie). I teraz moje pytanie, ponieważ matka żony twierdzi, iż wszelkie budynki w tym domy jednorodzinne należą w całości do niej, a dzieciom przekazano udziały w działkach , lecz ja osobiście nie znalazłem na to żadnych informacji, a w postanowieniu Sądu nie ma tego wyszczególnionego co jest zrozumiałe. W w związku z powyższym, gdzie mam szukać informacji. W księgach wieczystych jakie posiada matka żony znajdują się jedynie informacje o działkach ( gospodarstwo rolne ), lecz nr działek są nieaktualne, gdzie mam się udać, aby uzyskać wiedzę , czy żona posiada jakiekolwiek udziały w domach jednorodzinnych ( może być sytuacja, iż na działce na której jest współwłaścicielem został wybudowany dom jednorodzinny kiedy jeszcze była osobą niepełnoletnią co by oznaczało, że jest też jej własnością, przez co możemy zapomnieć o w/w kredycie).
Pozdrawiam

Powrót