spadek

• Autor wątku Autor wątku gonia1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gonia1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.Prosze o pomoc. Moi niezyjacy rodzice mieli gospodarstwo rolne 8,5 ha.(byl osoba wladajaca tym gospodarstwem)moi dziadkowie byli wlascicelami tego gospodarstwa.Od ok.40 lat nie interesowalam sie tym gospodarstwem poniewaz wyjechalam z rodzinnych stron,przez pewien czas lezalo ugorem,pózniej moja ciotka od ok.35 lat wziela to gospodarstwo w dzierzawe i placi podatek od gruntow rolnych (mieszka w innej wsi,nie uprawia tej ziemi ma ja tylko w dzierzawie)Jest nas 5-cioro rodzenstwa w tym 3 nie zyje.Rodzice nie zostawili zadnego testamentu jak równiez nie posiadam zadnych dokumentów dotyczacych tegoz gospodarstwa poniewaz jak wyjezdzalam nie myslalam o tym byly to lata 1972.Teraz chcialabym odzyskac swoje rodzinne ziemie czyli to gospodarstwo rolne(dodam ze nie ma tam zadnych budynkow,gospodarstwa to jest sama ziemia)
i tu mam pytania :
1.Czy w takiej sytuacji ja z bratem moge sie ubeiegac o te ziemie i na jakiej podstawie?
2.Jakie dokumenty nalezy zgromadzic i do ajkiej instytucji pisac o ten spadek?
3.Czy zona po zmarlym bracie lub jego dzieci moga sie dopominac czesci tych ziemi?
4.Kto moze sie ubiegac o te ziemie czy tylko ja z bratem a co pozostalym zmarlym rodzenstwem ,czy im sie cos nalezy lub ich rodzinom?
5.W jaki sposób na drodze porozumienia mozna taka sprawe zalatwic?
6.Czy po tylu latach moge sie ubiegac o spadek?
7.Czy tej osobie co dzierzawi to cos przysluguje?
8.Gdzie dokladnie mozna doczytac na temat spadku?

Dużo pytań, mało danych.
Czyją własnością było gospodarstwo? Jeśli dziadków, to czy po ich śmierci przeprowadzono sprawę o nabycie spadku przez spadkobierców? Kiedy zmarli właściciele gospodarstwa i czy zostawili jakieś testamenty?
Temat spadków opisany jest w kodeksie cywilnym.

Dziadkowie byli wlascicielami - przepisali to gospodarstwo pózniej moim rodzicom i oni pózniej byli wlascicielami.Nie zostawili zadnego testamentu.A zmarli ojciec 04.03.1965r. matka 12.09.1951

Powrót