G
gonia1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam.Prosze o pomoc. Moi niezyjacy rodzice mieli gospodarstwo rolne 8,5 ha.(byl osoba wladajaca tym gospodarstwem)moi dziadkowie byli wlascicelami tego gospodarstwa.Od ok.40 lat nie interesowalam sie tym gospodarstwem poniewaz wyjechalam z rodzinnych stron,przez pewien czas lezalo ugorem,pózniej moja ciotka od ok.35 lat wziela to gospodarstwo w dzierzawe i placi podatek od gruntow rolnych (mieszka w innej wsi,nie uprawia tej ziemi ma ja tylko w dzierzawie)Jest nas 5-cioro rodzenstwa w tym 3 nie zyje.Rodzice nie zostawili zadnego testamentu jak równiez nie posiadam zadnych dokumentów dotyczacych tegoz gospodarstwa poniewaz jak wyjezdzalam nie myslalam o tym byly to lata 1972.Teraz chcialabym odzyskac swoje rodzinne ziemie czyli to gospodarstwo rolne(dodam ze nie ma tam zadnych budynkow,gospodarstwa to jest sama ziemia)
i tu mam pytania :
1.Czy w takiej sytuacji ja z bratem moge sie ubeiegac o te ziemie i na jakiej podstawie?
2.Jakie dokumenty nalezy zgromadzic i do ajkiej instytucji pisac o ten spadek?
3.Czy zona po zmarlym bracie lub jego dzieci moga sie dopominac czesci tych ziemi?
4.Kto moze sie ubiegac o te ziemie czy tylko ja z bratem a co pozostalym zmarlym rodzenstwem ,czy im sie cos nalezy lub ich rodzinom?
5.W jaki sposób na drodze porozumienia mozna taka sprawe zalatwic?
6.Czy po tylu latach moge sie ubiegac o spadek?
7.Czy tej osobie co dzierzawi to cos przysluguje?
8.Gdzie dokladnie mozna doczytac na temat spadku?
i tu mam pytania :
1.Czy w takiej sytuacji ja z bratem moge sie ubeiegac o te ziemie i na jakiej podstawie?
2.Jakie dokumenty nalezy zgromadzic i do ajkiej instytucji pisac o ten spadek?
3.Czy zona po zmarlym bracie lub jego dzieci moga sie dopominac czesci tych ziemi?
4.Kto moze sie ubiegac o te ziemie czy tylko ja z bratem a co pozostalym zmarlym rodzenstwem ,czy im sie cos nalezy lub ich rodzinom?
5.W jaki sposób na drodze porozumienia mozna taka sprawe zalatwic?
6.Czy po tylu latach moge sie ubiegac o spadek?
7.Czy tej osobie co dzierzawi to cos przysluguje?
8.Gdzie dokladnie mozna doczytac na temat spadku?