spadek

• Autor wątku Autor wątku ozana_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ozana_1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Po zmarłej w tym roku mamie pozostał spadek w postaci 1/2 części mieszkania (druga cześć należy do taty). Spadkobiercami zgodnie z prawomocnym wyrokiem sądu są ja, siostra i tata - każdy w wysokości 1/3. I teraz mam pytanie. To mieszkanie (całe) ma należeć do mnie. Jak to najsparwniej przeprowadzić? Czy ja i siostra zrzekamy się na korzyść taty, a on przepuisuje mieszkanie notarialnie dla mnie? Tak tylko jak? testament (ale potem jest zachowek), czy darowizna, czy inna możliwość? Możecie coś doradzić? W przyszłym tygodniu chcemy się wybrać do notariusza, ale chciałabym wcześniej poznać możliwości rozwiązania tej sprawy. Dziękuję i pozdrawiam

Wydaje mi się, że darowizna od siostry i taty na Twoją rzecz.

Radze zrobic dokladnie tak jak pisze Morena. Siostra i ojciec darująPani udziały w lokalu stanowiącym nieruchomość. Bedzie jednak trzeba przedłożyc u rejenta zaswiadczenie z US ze spadek po mamie jest zwolniony od podatku (w duzych miastach wydaje sie je praktycznie od reki). Do tego postanowienie sądu (stwierdzeniowka) i odpis KW oraz NIP osob bioracych udzial w akcie.

Dziękuję za odpowiedzi. W kancelari notarialnej zasugerowano załatwienie sprawy w ten sposób, że spadek po mamie tata i siostra przekazują mi w formie działu spadku, natomiast tata swoją połowę w formie darowizny.

Powrót