Spadek

• Autor wątku Autor wątku aga67
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga67

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Moj tesc mial troje dzieci 2 corki i syna.10 lat temu moj tesc wraz z malzonka sprzedali pol willi,za otrzymane pieniadze kupili sobie mieszkanie wlasnosciowe i mieszkanie wlasnosciowe corce .Druga corke poniewaz miala mieszkanie spoldzielcze tesc postanowil splacic,natomiast synowi po ich smierci postanowil przekazac ich mieszkanie.Po roku od kupna mieszkania przez tesciow moj maz zmarl.Tesciowie byli po polowie wlascicielami tego mieszkania.Po 7 latach zmarl tesc lecz rok przed smiercia napisal testament , w ktorym swoja polowe mieszkania przepisuje mi i moim dzieciom.W testamencie nadmienil takze iz w czesci splacil corke,krora posiadala mieszkanie spoldzielcze.Nie dokonca splacil , bo nie zdazyl ale czesc splacil.Tesciowa nadal zyje i swoja polowe mieszkania przekazuje wlasnie tej corce ,ktora tesc splacal.Ze wzgledu na chorobe tesciowej ,corka ,ktora splacal tesc postanowila wziac matke do siebie a mieszkanie jej sprzedac.
Mam pytanie?Siostra ,ktora dziedziczy czesc po matce twierdzi ,ze testament jest niewazny.Nadmieniam,iz testament ,ktory otrzymalam od tescia jest napisany wlasnorecznie ,posiada podpis oraz date sporzadzenia.
Prosze o wyjasnienie mi czy ona ma racje w tym wzgledzie?
Pozdrawiam.

[cytat:1hzvudvw]Mam pytanie?Siostra ,ktora dziedziczy czesc po matce twierdzi ,ze testament jest niewazny.[/cytat:1hzvudvw]
A co jest, zdaniem siostry, przyczyną nieważności?

Nie mam pojecia, stwierdzila , ze jest niewazny i koniec ,bezpodstawnie.Moim zdaniem jak najbardziej jest wazny i do tego powinna pamietac o splaconej pewnej sumie przez ojca,takze do sumy ktora nalezy mi sie z mojej polowy powinna dodac to co zostalo jej splacone.Takie jest moje zdanie.

Proszę zapytać o podstawę nieważności. Może to pomoże rozjaśnić całą sprawę. Jeśli nie ma podstaw, to testament jak najbardziej ważny.

Zapytam oczywiscie , jak najbardziej .Dziekuje

Powrót