Spadek

• Autor wątku Autor wątku Villemoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Villemoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam pytanie. Moja babcia (za swojego życia oczywiście) w akcie darowizny oddała dom mojej mamie. Wszystko jest potwierdzone notarialnie. Obecnie brat mamy po 1o latach od śmierci babci założył mojej mamie sprawę o spadek. Czy ma jakieś ku temu podstawy?

W liście z sądu napisane jest, że sprawa tyczy się nabycia spadku.

Poczytałam na forum o zachowku i muszę powiedzieć, że się zakręciłam. Jeśli dobrze zrozumiałam to zachowek przysługuje bratu mamy, nawet jeśli ona dostał dom w darowiźnie od babci. Mam pytanie- jaka to jest wartość i od czego liczona? Od wartości domu? I kolejne pytanie czy z 1998 r (kiedy zmarła babcie) czy z 2008r?

Sprawa o zachowek się juz przedawniła.
Przepis prawny:

Art. 1007. § 1. Roszczenia uprawnionego z tytułu zachowku oraz roszczenia spadkobierców o zmniejszenie zapisów i poleceń przedawniają się z upływem lat trzech od ogłoszenia testamentu.
§ 2. Roszczenie przeciwko osobie obowiązanej do uzupełnienia zachowku z tytułu otrzymanej od spadkodawcy darowizny przedawnia się z upływem lat trzech od otwarcia spadku.

W takim razie o co chodzi z nabyciem spadku?

Stwierdzenie jego nabycia - matka został wezwana jako uczestnik. Sprawa nie jest przeciwko niej.
Przecież do spadku coś należy?

Hm, poza domem babcia w zasadzie nic nie posiadała, stąd moje zaskoczenie całą sprawą. Chce po prostu dowiedzieć się jak najwięcej co na np. przesłuchaniu może się dziać, o co mogą pytać, o konsekwencje postępowania.

W tym postępowaniu Śad jedynie stwierdza kto dziedziczy i w jakim ułamku.

Powrót