Spadek

• Autor wątku Autor wątku weramona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

weramona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Mój problem dotyczy przyjęcia spadku po moim Tacie. Chciałabym przyjąć spadek po ojcu z dobrodziejstwem inwentarza , ponieważ wiem że on posiadał tylko długi żadnego majątku nie miał .
Jedynie po rodzicach mojego ojca jest wciąż nierostrzygnięta sprawa spadku, w skład jdo wchodzi : dom z ogródkiem i budynki gospodarcze. w tym domu zamieszkuje od kilku lat brat taty , który wyremontował tam czesc domu i uwaza ze to jest jego. spadek także dziedzidza rodzenstwo taty : 2 braci i jedna siostra . razem rodzeństwa bylo czwora.
Moj tata mial same dlugi .... Z mama i rodzennstwem tez je dziedziczymy chodzi mi o dlug w spółdzieli mieszkaniowej ? Bylam u prawnika nic nie da się zrobić z tym długiem trzeba go splacic . dLATEGO CHCEMY WALCZYĆ o spadek po dziadkach. Nie wiemy w jaki sposób przyjąć spadek po ojcu a pózniej po dziadkach .... ?I co nas czeka jeśli przyjiemy z dobrodzieństwem inwentarza . czekam na odpowiedzi

Albo panstwo przyjmiecie wszystko po ojcu albo wszystko odrzucicie. Udzial w spadku po dziadkach wchodzi w sklad spadku po ojcu.
Chyba ze nie minelo duzo czasu od smierci dziadkow a ojciec zmarl krotko po dziadkach.

A czy musze od razu spłacać długi po ojcu skoro przyjmuje z dobrobytem inwentrza , I czy moge je splacić po otrzymaniu spadku po dziadkach ?

Powrót