spadek

• Autor wątku Autor wątku dziunia-kila
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziunia-kila

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Mam takie pytanie-mieszkam z babcią, która zapisała mi z testamencie u notariusza to mieszkanie ale boję się, czy po jej śmierci (oby to nie nastąpiło prędko)ono przejdzie na mnie??Mam nieciekawą sytuację rodzinną, a mianowicie nie żyję w miłych stosunkach z jej synem(mój wuja) i obawiam się, że on nie zechce dobrowolnie oddać mi mieszkania. Zastanawiam się nad taką sprawą-czy babcia puki żyje mogłaby przekazać mi mieszkanie(mieszkanie w bloku-2 pokoje+kuchnia i łazienka) w darowiźnie i ile to by kosztowało?
pozdrawiam:)

Darowizna jest pewniejsza niż testament, który zawsze można zmienić.
W przypadku darowizna można skorzystać ze zwolnienia od podatku.
Jest jeszcze trzecia możliwość : umowa dożywocia, która też przenosi własność nieruchomości.

Witam
Dokonanie darowizny jest dużo pewniejsze chociaż także może być podważalne.
Na podstawie umowy darowizny przenosi się własność nieruchomości z darczyńcy na obdarowanego. Umowa musi być sporządzona w formie aktu notarialnego pod rygorem nieważności. Gdyby została sporządzona w innej formie – ustnej albo pisemnej to nie będzie ważna. W celu dokonania darowizny należy udać się wraz z Babcią do Notariusza. Darczyńca czyli babcia musi mieć ze sobą dokumenty potwierdzające, że jest jedyną właścicielką nieruchomości ( mieszkania ).Podarowana nieruchomość wchodzi do majątku osobistego obdarowanego nawet wówczas, gdy pozostaje on w związku małżeńskim.

Co do kosztów:

1- W przypadku dokonania darowizny jest Pani zwolniona od podatku od spadków i darowizn ( ustawa z dnia 28 lipca 1983 r o podatku od spadków i darowizn Dz.U. z 2004 r nr 142 poz 1514 z póź. zm. ). Na podstawie tej ustawy zwalnia się całkowicie od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, wstępnych, zstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę jeżeli zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi Urzędu Skarbowego. Jest więc pani zwolniona od podatku zaliczając się do kategorii – zstępni – jako wnuczka. O nabyciu własności nieruchomości i nie pobraniu podatku od spadków i darowizn notariusz powinien poinformować Urząd Skarbowy.
2- Notariusz pobierze gotówką
- opłatę sądową stałą w kwocie 200 zł
- taksę notarialną + 22 VAT ( czyli 1010 zł + 0,4 % od nadwyżki powyżej 60.000 zł a więc jeżeli darowane mieszkanie warte jest 200.000 zł to taksa wyniesie 1010 zł + 0,4 % z 140.000 czyli = 1570 + 22 % VAT = 1920 zł)

Przed sporządzeniem aktu proszę udać się do Kancelarii Notarialnej gdzie zostanie Pani poinformowana o dokładnym koszcie oraz wymaganych dokumentach, potwierdzających prawo własności przysługujące Babci a niezbędnych do sporządzenia aktu darowizny.

Pozdrawiam
Lexim
M.N.

Bardzo dziękuję za tak wymierne odpowiedzi:)wiedziałam, że można na Was liczyć.
Pozdrawiam

Powrót