spadek

• Autor wątku Autor wątku JustynaKrakow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JustynaKrakow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie!

Jeśli dubluje temat, bądź nie potrafię znaleźć postu w którym udzielono odpowiedz na pytania które zadam proszę o podanie mi linku. nie chcę zaśmiecać forum.;) Z góry bardzo dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi.

Otóż chodzi o stwierdzenie nabycia spadku. Dziadek zmarł 24 lata temu i teraz Babcia chce stwierdzenia ze ona i jej trzy córki nabyły część która była dziadka. (chodzi o grunt na którym jest dom) dwie córki babci są za granicą. nie będą mogły stawiać się na jakiekolwiek wezwania sądu. nie jest też możliwe aby zebrać je wszystkie w jednym czasie aby np. stwierdzić nabycie spadku u notariusza.
czy mogą one zrobić mi pełnomocnictwo do złożenia oświadczenia o przyjęciu spadku i czy mogę być pełnomocnikiem ich obu na raz? czy mogą one np. u konsula polskiego w USA złożyć te oświadczenia i wysłać do sądu? czy istnieje jakaś inna droga aby ten spadek nabyć bez większych kłopotów?
i ostatnie pytanie czy potrzebne są też akty małżeństwa córek spadkodawcy? i jeśli dwukrotnie wychodziły za mąż to czy potrzebne są wszystkie akty małżeństwa czy tylko ten ostatni?
pozdrawiam serdecznie

jeszcze raz bardzo prosze o odpowiedz:):)

Jest generalnie 6 miesiecy liczone od smierci spadkodawcy na ustosunkowywanie sie, czy spadek sie przyjmuje czy nie. Po tym terminie zasada jest. że z ustawy wszyscy przyjmuja, nawet jak nie chca - nie trzeba oswiadczen w tym temacie. Jesli dobrze rozumiem - tu minelo 24 lata, wiec z zapasem.
Co do córek - akty urodzenia sa potrzebne, a jeśli imie lub nazwisko z aktu urodzenia jest inne niż to obecnie, to trzeba dokument dodac jako podkladke pod te zmiany. Poprzednie nazwiska i małzeństwa nie są istotne.
Tu nie powinno byc klopotow, moze byc nawet tylko jedna rozprawa. Komplikacje mogą pojawic sie jesli ta dzialka to gospodarstwo rolne. Napisac trzeba sensowny wniosek, podac uczestnikow. Sad zawiadomi corki na adresy zagraniczne, co troszke potrwa. Niech to odbiora i wtedy mogą wyznaczyć np. Ciebie jako pelnomocnika do doreczen.

Powrót