Spadek

• Autor wątku Autor wątku pkx1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pkx1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Uprzejmie proszę o poradę, jak postępować ze spadkiem.

Dziedziczę po Tacie, który umarł w grudniu 2008. Pozostawił działkę pod Warszawą (której Tata był właścicielem w 1/4, 3/4 cały czas ma nieżyjący już od kilku lat mój dziadek), mieszkanie własnościowe (w całości Taty) i samochód (jestem jego współwłaścicielem w 10%, 90% jest Taty).

Tato miał 3 siostry, z których jedna już nie żyje (ale żyje Jej córka)

1. Nie wiem zupełnie czy można z tą sprawą iść do kancelarii czy do sądu (jeśli sąd, to który w Warszawie)
2. Jakie dokumentu (oryginały, kopie będą potrzebne)?
3. Czy można przeprowadzić całe postępowanie w 1 kroku, czy potrzebne będą 2 postępowania?
4. Czy muszę na coś zwrócić uwagę, żeby nie wpaść w pułapkę podatkową lub inną finansową?
5. Jakiego rozstrzygnięcia w postępowaniu mogę się spodziewać co do działki, mieszkania i samochodu?

Pozdrawiam,
Piotr

pkx1 napisał:
....., 3/4 cały czas ma nieżyjący już od kilku lat mój dziadek),
Ten dziadek to jest. Nie żyje już od kilku lat a dalej pilnuje swej części działki.:D

Rozumię, że jesteś jedynym dzieckiem twojego taty, a także że w momencie śmierci nie miał on żony. Jeżeli tak jest, a twój tato nie zostawił żadnego testamentu jesteś wyłącznym spadkobiercą całego spadku. Co do spadku po dziadku, to w zależności od tego kto po nim nabył spadek, zapewne też nie było testamentu i spadek po nim przypadł w częściach równym twojemu tacie i jego siostrom. Tzn te 3/4 działki zostało odziedziczone i takjaby podzielone w 4 częściach na twojego tate i jego 3 siostry. Wobec tego będziesz dziedziczył 1/4 z 3/4 działki + 1/4 całej działki + mieszkanie + 90% samochodu. Należy złożyć wniosek o nabycie spadku z dobrodziejstwem inwentarza (dla bezpieczeństwa) do Sądu Rejonowego, Wydział Cywilny właściwego dla miejsca ostatniego zamieszkania zmarłego. Załączniki do wniosku to odpis aktu zgonu i odpis aktu urodzenia twój.

Bardzo dziękuję, MarLew za pomoc.

Trafnie wywnioskowałeś moją sytuację.
Dzwoniłem już w tej sprawie sądów. Była tylko jedna niespodzianka: ponieważ tata i dziadek mieszkali w innej dzielnicy miasta, trzeba będzie złożyć 2 osobne wnioski do 2 różnych oddziałów sądu rejonowego.

Dziękuję jeszcze raz!
pkx1

Ponieważ udało mi się dziś uzyskać bardzo wyczerpujące informacje na temat załączników i opłat sądowych, informuję jak jest:
- piszemy wniosek o nabycie spadku + tyle kopii ilu jest spadkobierców +1
- odpis skrócony aktu zgonu + tyle kopii ilu jest spadkobierców
- odpis skrócony aktu zgonu + tyle kopii ilu jest spadkobierców (jeśli zmarł ktoś jeszcze kto jest współwłaścicielem masy spadkowej)
- kupuje się w kasie znaczek 50zł za każdą osobę zmarłą ze wniosku
- mężczyzna dołącza odpis skrócony aktu urodzenia
- kobieta panna odpis skrócony aktu urodzenia, a mężatka odpis skrócony aktu małżeństwa.
Oczekiwanie na rozprawę może trwać od miesiąca do pół roku.

Pozdrawiam
Piotr

Powrót