Spadek

• Autor wątku Autor wątku ksena63
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

ksena63

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Proszę o radę!
W roku 1984 zmarł mój teść (był właścicielem 1/2 gospodarstwa). W 1988 roku zmarła jego matka (była właścicielką drugiej połowy gospodarstwa). Po teściu pozostała trójka dzieci i żona, więc ustawowo (nie było testamentu) dziedziczą po nim 1/2 gospodarstwa. Natomiast po jego matce dziedziczą jej dzieci (teść też dziedziczy, a że nie żyje - dziedziczą jego dzieci). Tak, że do części po babci jest 15 osób (żyjące dzieci i wnuki po nieżyjących dzieciach). Babcia miała 5-ro dzieci z tego troje nie żyje.
Sprawa trafiła do sądu o przeprowadzenie spadku po zmarłych (dwie odrębne sprawy). W jednym postanowieniu sądu (po ojcu) dziedziczą dzieci wraz z matką (tj. 1/2 gospodarstwa). Natomiast w drugim postanowieniu ( po babci) dziedziczą dwie żyjące córki i wnuki po nieżyjących dzieciach. Mój teść zmarł przed swoją matką, więc do podziału wchodzą tylko jego dzieci (bez żony). Natomiast dwoje jego rodzeństwa zmarło po swojej matce i w związku z tym, aby nabyć prawo do spadku muszą wnieść o przeprowadzenie spadku po matce (czy też ojcu) na siebie.
W ostatniej chwili (kilka dni temu) znalazły się dokumenty potwierdzające, że jedna z córek zmarłej babci została jeszcze za życia całkowicie spłacona ze swej części. Ta córka nie żyje - po niej dziedziczy siedmioro dzieci.
W związku z tym proszę o radę - co robić? Kiedy należało zgłosić, iż taki dokument istnieje? Czy to wyklucza tę osobę (jej dzieci) z prawa do spadku?
Bardzo proszę o poradę i z góry serdecznie dziękuję!
Z poważaniem,

Jeszcze raz bardzo proszę - jest to dla mnie ważne!!!
Kiedy należy przedstawiać dokument stwierdzający, iż osoba została w całości spłacona z gospodarstwa? Czy przed stwierdzeniem nabycia spadku, czy może przed działem spadku? A może tu nie ma nic do rzeczy taki dokument, bo nie było testamentu i dziedziczenie jest ustawowe?
Proszę - pomóżcie!
Pozdrawiam,

1. to nie czat
2. nie ma tu etatowych odpowiadaczy
3. postawa roszczeniowa i ponaglajaca tylko zniecheca ew. pomagaczy

Dziękuję za informację:)

Powrót