Spadek

• Autor wątku Autor wątku jolanta56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jolanta56

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Proszę o poradę w następującej sprawie.Ja z moją siostrą otrzymałyśmy w spadku po Wujku po 1/8 części spadku.Pozostałe części pozostała rodzina czyli 2 ciotki i dwie kuzynki.W miesiącu lutym zmarła moja siostra,która była mężatkę lecz nie miała dzieci.Złożyłam wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po siostrze do odpowiedniego Sądu ale nie mam jeszcze wyznaczonego terminu.Otrzymałam informację od rodziny ,ze jest potencjalny kupiec na cały spadek.Pytanie:
Czy muszę czekać na sprawę spadkową po siostrze czy jest jakaś inna możliwość sprzedaży aby nie wstrzymywać zakupu potencjalnemu kupcowi?
Dziękuję z góry za podpowiedzi.
Pozdrawiam.

Musicie poczekać na prawomocne zakończenie postępowania.

Póki co spiszcie umowę przedstępną ustalając w miarę rozsądny termin albo wskazując, iż umowa przyrzeczona dojdzie do skutku pnp. do 30 dni po uprawomocnieniu się postanowieniasądu lub 30 dni od rozliczenia z US.

Dziękuję za odpowiedz.Mam jeszcze jedno pytanie.Ponieważ w sprawę spadkową po siostrze wchodzą trzy odrębne spadki .Między innymi ten ,który opisałam wyżej,drugi spadek działaka po rodzicach.Ale była przeprowadzona sprawa spadkowa po śmierci ojca i mamy po tacie po 1/3 części spadku po ojcu.Mama zmarła 3 lata temu ale zostawiła mi testament.Trzecia najważniejsza sprawa spadkowa konkretnie po siostrze.Siostra dzieci nie miała.Byłam tylko jej jedyną siostrą.Będzie to najtrudniejsza sprawa z moim już byłym szwagrem.Czy jeśli będą problemy w tej ostatniej sprawie spadkowej czy wstrzymuje ta sytuacja sprzedaż spadku po Wujku.Pozdrawiam.

Napisz kto kiedy zmarł i kogo po sobie pozostawił jako spadkobierców ustawowych i ewentualnie testamentowych

Ojciec zmarł w 1996 roku została mama,siostra i ja jako spadkobiercy.W 2001 roku postanowieniem Sądu spadek po Ojcu nabyli po 1/3 mama,siostra i ja.Mama w 2004 roku powołała mnie aktem notarialnym do całego swojego spadku.Ale nie było to zgłoszone przeze mnie jeszcze do Sądu.Mama zmarła w 2006 roku.
W lutym 2009 roku zmarła moja siostra.Była w związku małużeńskiem lecz nie miała dzieci.
Złożyłam 9 marca 2009 w odpowiednim dla rejonu Sądzie wniosek o stwierdzenie spadku po siostrze.

Po mamie jedynymi spadkobiercami byłam ja i siostra ale jak wspomiałam wcześniej mama zostawiła testament na mnie o czym siostra wiedziała.Po siostrze spadkobiercy to jej mąż i ja.Ale 100% nakładów na posiadłośc wniosła siostra będąc w związku małużenskim.Sprzedała swoje mieszkanie ,które miała będąc panną ale chyba to jest inna sprawa.

Dopóki nie zakończy się prawomocnie sprawa spadkowa po siostrze sprzedaż majątku spadkowego po wujku nie może nastąpić. No chyba, że potencjalny nabywca zgodzi się nabyć poszczególne udziały spadkowe po wujku, bez udziału siostry.

Czyli rozumię z Twojej wypowiedzi,ze czasowo może potrwać ta sprawa ?????

A czy nie istnieje jakis depozyt tej części spadku po Wujku- mojej siostry- aby móc sprzedać pozostałą część aby nie stracić kupca? Albo jakieś inne wyyjście???

jolanta czytaj dokładnie moje odpowiedzi - sposób podałem

Przepraszam nie zauważyłam tego Twojego wpisu.Dziękuję,pozdrawiam i miłego słonecznego weekendu życzę.

Powrót