Spadek

• Autor wątku Autor wątku jolanta56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jolanta56

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Mam pytanie czy osoba która otrzymała w spadku 1/16 spadku ma prawo wstrzymać sprzedaż całości spadku?
Sprawa pilna!!!!

na jakim etapie jest sprawa??

19 czerwca jest sprawa o nabycie spadku po mojej siostrze.Rzecz rozgrywa się ,że mąż mojej siostry chce utrudnić sprzedaż ,którą z siostrą odziedziczyłyśmy po Wujku w udziałach po 1/8.Ponieważ ja złożyłam o spadek po siostrze on chce się zemścić i utrudnić sprzedaż spadku.

Czy na sprawie ,która się odbędzie będę mogła poprosić Sąd o pozwolenie na sprzedaż ze spłatą jego części??

Przepraszam,że tak na raty ale jestem zdenerwowana.Kuzynka która również ma udziały w spadku dzisiaj zadzwoniła ,że jest kupiec na spadek no i on chce wstrzymać aby się zemścić na mnie.Siostra nie miała dzieci.

1. nieruchomość nie jest jeszcze tak na prawde wasza, trzeba poczekać na nabycie spadku
2. jak już ten pan bedzie miał 1/16 nieruchomosci, to to jest jego i on zadecyduje czy sprzeda czy nie, wiec de facto moze blokowac sprzedaz calosci, wtedy jedyna rada - sprawa o zniesienie wspolwlasnosci

Sprawa tej nieruchomości odbyła się w 2007 roku i prawomocnym postanowieniem Sądu mamy z siostrą po 1/8,tylko teraz chodzi o spadek po siostrze czyli 1/8 siostry

prosze napisac kto jest wlascicielem 100% nieruchomosci
pani ma 1/8
siostra ma 1/8 (ta siostra nie zyje??)

Jest to spadek po moim Wujku czyli Mojej mamy bracie(mama nie żyje).1/4 ma moja ciotka siostra mamy,1/4 druga ciotka -siostra mamy,po 1/8 dwie kuzynki po nieżyjącym ojcu(brat mojej mamy) i po 1/8 ja i moja siostra(siostra nie żyje)

teraz trzeba nabyc spadek po zmarlej siostrze (jesli nie mieli dzieci, to dziedziczy pani 1/2 i mąż 1/2), czyli bedzie pani miala 3/16, a mąż siostry 1/16, a reszta tak jak napisałem w swoim 1 poście
pozdro
dalsze pytania??

A czy na sprawie spadkowej ,która odbędzie sie w czerwcyu po siostrze moge poprosic Sąd o możliwości sprzedaży i spłacenia jego?Ta nieruchomość jest w Krakowie ja mieszkam w Gdansku.Cała rodzina która ma udziały w spadku też mieszka w okolicach Krakowa.denerwują się bo nieruchomość podupada nikt nie ma czasu aby doglądać tego a jest kupiec.Jak wybrnąć z tej sytuacji.?

Da radę - jednocześnie wnosić o dział spadku po siostrze. Należy zgłosić sądowi gotowość spłacenia udziału męża zmarłej siostry motywując to zadeklarowaną chęcią całej reszty współwłaścicieli sprzedaży odziedziczonej nieruchomości.

Dziękuję serdecznie za odpowiedz-mała dygresja do adwokatów-to ci dowiedzialam się od Was to miej dowiedziałam się od Pani Adwokat u której byłam wczoraj za niebagatela kwotę 3oo zł.Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi.

Natalie-s1959 to co napisałaś to czy mam rozumieć ,że na sprawie spadkowej mogę zgłosic taka gotowość spłaty przez pozostałych udziałowcow spadku?????

Niestety takiej informacji nie uzyskałam od Pani Adwokat nie otrzymałam tylko informację,ze po sprawie spadkowej-aby przyspieszyć sprzedaż-mam zrezygnować z uzasadnienia wyroku i to przyspieszy o 1 tydzień wydanie postanowienia i uzyskanie pełnomocnictwa od udziałowca o którym pisałam wyzej o zbycie nieruchomości(gdyby nie chciał jechać na sprawę) bo jak wcześniej pisałam ja i ten pan mieszkamy na pólnocy a nieruchomość jest na poludniu.Czy napewno mogę zgłosić taką informację na sprawie spadkowej po mojej siostrze o gotowośco spłaty przez pozostałych udziałowców?????/

Proszę nie pisać postu pod postem ! Jest czasowa opcja edytuj.

Powrót