spadek

• Autor wątku Autor wątku anettag
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anettag

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
bardzo prszę o pomoc
wraz z rodzeństwem i mamą jesteśmy po 1/4 współwłaściceielami 5 hektarowego gospodarstwa z domem i zabudową gospodarczą,

chcemy dokonać podziału ZGODNEGO spadku
- mama chce zrzec się swojej cześci i zastrzec sobie dożywocie,
- ja przejmuje jedną działke i chce utrzymac moje prawo do czesci domu
- jedno z rodzeństwa chce wydzielic z dzialki okolo 2 ha tylko część 40 arów
- jedno z rodzenstwa przejmuje reszte czyli dom i 3 dzialki

otrzymuje sprzeczne informacje gdzie lepiej dokonac podzialu
czy w sadzie czy u notariusza?
w obu przypadkach jak wygladaja koszty sadu a notariusza?
jakie dokumenty musze złożyć by uzyskać podział,
gdzie się udać w kolejności

i jakie czynnosci musi w tym wypadku wykonac geodeta? moge sama takiego wynajac? czy on musi zrobic mapy wszystkich działek + podział jednej na dwie? jakie sa koszty geodety?

bardzo prosze o informacje,
chciałabym to sprawnie i właściwie przeprowadzić.

- czy napewno to będzie zgodny podział? czy przewidzieliście jakieś spłaty skoro uzyskane części nieruchomości nie są równe?

- u notariusza drożej ale szybciej (ile, niestety niepamiętam teraz) i sam wskaże niezbędne dokumenty
- w sądzie może się niestety z byle powodu mocno przedłużać
- koszt geodety to (w woj. mazowieckim) 2000zł za pierwszą wydzieloną działkę i 400-500 za każdą następną, do tego dochodzi koszt sporządzenia map z naniesionym podziałem, ok 400-500zł

- jeżeli działki leża obok siebie geodeta może proponowany podział przedstawić na jednej mapie.
- powinna Pani sama wynająć geodetę ewentualnie w porozumieniu z pozostałymi współwłaścicielami
- potrzebne dokumenty to przede wszystkim: wypis z ewidencji gruntów, wypis z księgi wieczystej, postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku, mapa ewidencyjna dzielonych działek,

to tak na szybko. napewno szczegółowych informacji udzieli Pani notariusz lub geodeta lub pracownik sekretariatu wydziału cywilnego we właściwym dla tej nieruchomości sądzie rejonowym

dziekuje za informacje
mimo metliku w głowie troszke się przejaśnia,
będę wdzięczna jeśli ktoś udzieli wiecej wskazówek- porad

Powrót