spadek

• Autor wątku Autor wątku iwonka0304
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwonka0304

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Moja babcia mieszka w domu ktory w ksiegach wieczystych widnieje na mojego dziadka ktory niezyje juz 25 lat.Dwa lata temu babcia mnie zameldowala u siebie i spisala testament u notariusza ze przepisuje ten dom na mnie.Obecnie ja mieszkam za granica ale meldunek nadal mam u babci.Jak to wyglada w swietle prawa.Co z tym domem bedzie po smierci babci?Zaznaczam ze babcia ma 3 corki z ktorych jedna jest moja mama.Dziekuje bardzo za pomoc :)

Kto był właścicielem nieruchomości: babcia, dziadek, oboje? Dziadek zostawił testament? Babcia nie zmieniła testamentu?
Prawdopodobnie (sytuacja może się zmienić jeśli odpowiesz na pytania powyżej) po dziadku każda z córek ma udział po 1/8 nieruchomości. Po babci Ty dostaniesz testamentowe 5/8, ale córki mogą wystąpić o zachowek.

Wlascicielem jest dziadek poniewaz nie zostawil zadnego testamentu babcia to zaniedbala i nieprzepisala tego na siebie.Wiec w ksiegach wieczystych jako wlasciciel widnieje dziadek.Co do tego czy babcia nie zmienila testamentu to nie wiem.Ciezko mi sie teraz dogadac z babcia.A jezeli zmienila?Ja jestem zameldowana tam na stale co bedzie po smierci babci?Teraz mieszka tam moj kuzyn(syn siostry mojej mamy)ale nie jest tam zameldowany. :)
Dziekuje bardzo za odpowiedz i za zainteresowanie sie moja sprawa :wink:

Powrót