spadek

• Autor wątku Autor wątku kasia1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Mam pytanie,być może ktoś z Państwa poratuje mnie poradą: Mieszkamy z narzeczonym w jego domu rodzinnym wraz z jego ojcem i starsza siostrą. Sytuacja jest beznadziejna ponieważ nikt do końca nie wie jakie mamay prawa. 15 lat temu zmarła mama mojego narzeczonego. Wówczas jego starszy brat i ojciec zrzekli się swojej części zachówku po matce i żonie na rzecz siostry a mama kiedy jeszcze żyła przepisała swoją część majątku na córkę (przepraszam za małe nieścisłości ale samam wiem tyle ile pisze). Dom jest więc - tak myślęwłasnością siostry mojego narzeczonego. Nie wiem zatem jak to się stało że on nie otrzymał nic po zmarłej matce (czy prawdą jest że o zachówek po rodzicach może wystąpiś najdalej do 3 lat po osiągnięciu wieku dojrzałości???)w chwili śmierci matki mój narzeczony miał 13 lat. obecnie jego ojciec żyje w przekonaniu że dom jest siostry. Prosze mi odpowiedzieć jak wygląda kwestia takiego rozwiązania sprawy czydziecko może nie otrzymać nic po rodzicach i czy siostra mojego narzeczonego może nappoprostu któregoś dnia wystawić walizki za dzrzwi? co robić?

Witam,

proszę zobaczyć art.991. § 1KC. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek).
§ 2. Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.

Oraz art.1007. § 1. Roszczenia uprawnionego z tytułu zachowku oraz roszczenia spadkobierców o zmniejszenie zapisów i poleceń przedawniają się z upływem lat trzech od ogłoszenia testamentu.
§ 2. Roszczenie przeciwko osobie obowiązanej do uzupełnienia zachowku z tytułu otrzymanej od spadkodawcy darowizny przedawnia się z upływem lat trzech od otwarcia spadku.

Pozdrawiam

Ponieważ po trzech latach chłopak byl nadal niepełnoletni, miał 16 lat, to czy nie mozna by teraz wystąpić do sądu o przywrócenie terminu?
Wiem, ze coś takiego funkcjonuje w uzasadnionych przypadkach, ale czy może być tu zastosowane?
Mnie wydaje się , ze tak.

Powrót