SPadek

• Autor wątku Autor wątku Spychacz_sl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Spychacz_sl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Chcial bym sie dowiedziec jak i gdzie zalatwiac spadek - przez sad, czy notariusza (jak byla by taka mozliwosc).

Zmarl Mi Ojciec, mial dwoch synow (mnie i mojego Brata) nie zostawil zadnego testamentu. Z tego co sie zorientowalem posiada ksiazeczke mieszkaniowa i akcje.

Moj Brat aktualnie przebywa w Angli, ie chcial by przylatywac na sprawe spadkowa, jak moze zrzec sie spadku w angli (starczy jak pojdzie tam do notariusza i wysle mi Swoje zrzeczenie sie spadku i podpis notariusza)?

Jaki dokumenty beda mi potzrebne do odebrania spadku ?

Jeśli brat ma dzieci, to lepiej niech spadku nie odrzuca, bo przejdzie on na dzieci, a to tylko nowy kłopot.
Po pół roku od śmierci ojca spadku odrzucić już nie można więc problem sam się rozwiąże albo już jest rozwiązany.

Nich lepiej udzieli tam przed notariuszem pełnomocnictwa do reprezentowania go w postępowaniu spadkowym i podatkowym w związku ze spadkiem (pełnomocnictwo trzeba na miejscu zaopatrzyć w klauzulę apostille, a w Polsce przetłumaczyć). Jeśli jednak sąd go wezwie i tak będzie musiał przylecieć, ale może sąd nie wpadnie na taki pomysł.
Notariusz w tym wypadku odpada bo konieczna jest osobista obecność wszystkich spadkobierców.

Dokumenty - akty urodzenia dzieci i akt zgonu ojca.

Powrót