Spadek

• Autor wątku Autor wątku Kamcia86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamcia86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Mam problem.

Otóż mojemu przyjacielowi zmarł tata. Starszy Pan szybciej miał wylew. Podczas jego pobytu w szpitalu i później w domu cały czas opiekował się nic mo przyjaciel. Także przed wylewem cały czas się tylko On nim opiekował. Brat mojego przyjaciela wogóle się nie interesował. Natomiast bratanica (od drugiego brata który zmarł jakieś 10 lat temu) dzwoniła z czasem nagadać mu ile to pieniędzy ubyło z konta ojca, które podczas jego pobytu w szpitalu szły na leczenie, bo mój przyjaciel sam by nie dał rady finansowo.
W mieszkaniu które zostało po ojcu był tylko zameldowany mój przyjaciel.
I teraz po śmierci OJCA i dziadka rodzinka zaczyna się upominać o swoje.
Teraz nie wiemy co robić. Kto w tym przypadku i jak dziedziczy??Gdy mój przyjaciel sprzeda mieszkanie nie będzie miał gdzie mieszkać, na spłate rodziny go nie stać. A i bratanica i brat mają gdzie mieszkać.Napomnę że było to mieszkanie własnościowe OJCA.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

po ojcu dziedziczy tylko syn (jeśli nie ma żony), brat i bratanica nic nie dziedziczą

witamJa chciałem sie zapytać czy jak ojciec ma dom w spadku podziadku i ma dwujke dzieci podobno jego a on nie napisze testamentu to co trzeba zrobić żeby to odziedziczyć albo coś innego
Dzięki

fewa5 napisał:
po ojcu dziedziczy tylko syn (jeśli nie ma żony), brat i bratanica nic nie dziedziczą

tutaj chodzi o brata tego przyjaciela??? czyli drugiego syna zmarłego i córke trzeciego syna (juz niezyjącego)??? rozumiem że starszy pan miał 3 dzieci??? tak? bo jesli tak to i przyjaciel i jego brat sa uprawnieni do spadku po polowie....

sawior napisał:
witamJa chciałem sie zapytać czy jak ojciec ma dom w spadku podziadku i ma dwujke dzieci podobno jego a on nie napisze testamentu to co trzeba zrobić żeby to odziedziczyć albo coś innego
Dzięki

jesli te dwoje dzieci ojciec uznał to bez testamentu konkretnie określającego spadkobierce do majatku maja prawo wszystkie dzieci. watro jednak pamietac ze nawt jesli testament bedzie sprecyzowany imiennie na jedno dziecko pozostali moga sie starac o zachowek, chyba ze zostana oni w tym testamencie imiennie wydziedziczeni.

wydziedziczenie jest tylko zarzutem procesowym...
to że jest się w testamencie wydziedziczonym nic nie znaczy...
nie zamyka drogi Sądowej do dochodzenia zachowku...
mama230780, jak nie wiesz dalczego, to poczytaj komentarz;p

aha
a gdzię sie trzeba zgłosić żeby to przepisac na siebie bez testamentu gdyż tam nie ma prądu ani wody

rafal 26 masz racje niemniej jednak wydziedziczenie w testamencie daje wieksza szanse na oddalenie powództwa o zachowek.pozdrawiam

sawior napisał:
aha
a gdzię sie trzeba zgłosić żeby to przepisac na siebie bez testamentu gdyż tam nie ma prądu ani wody

jesli ojciec żyje wystarczy udac sie do notariusza

Szczeże powiedziawszy to odpada gdyż to jest żul bez kasy który nigdy nic mi nie dał a dom ma od dziadka który nie żyje
Ale nie długo umrze z przepicia albo na padaczke dlatego pytam

Raczej to od pada gdyż to jest żel bez kasy który nic mi nie dał
I raczej nie długo umrze na padaczke lub z przepicia

Więc chciał bym sie dowiedzieć gdzie się zgłosić jak już kojfnie

prokuratorr napisał:
Czy ojciec pozostawil po sobie testament??

Nie Ojciec mojego przyjaciela nie zostawił żadnego testamentu.

mama230780 napisał:
tutaj chodzi o brata tego przyjaciela??? czyli drugiego syna zmarłego i córke trzeciego syna (juz niezyjącego)??? rozumiem że starszy pan miał 3 dzieci??? tak? bo jesli tak to i przyjaciel i jego brat sa uprawnieni do spadku po polowie....

Chodzi o to że zmarły OJCIEC mojego przyjaciela miał 3 synów: mojego przyjaciela, drugiego syna i trzeciego który nie żyje już 10 lat. Ten nieżyjący brat ma córkę czyli jest to bratanica mojego przyjaciela.
I własnie chciałam się zapytać czy ona też dziedziczy coś po swoim dziadku.

a co jest napisane w kodeksie cywilnym?
przeczytaj o się dowiesz...

Powrót