spadek

• Autor wątku Autor wątku bryzia77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bryzia77

Użytkownik
Odpowiedzi
164
Moja mama wraz z dwoma siostrami otrzymała spadek po ich tacie (pierwsza rozprawa dawno temu zasadziła ze spadek jest dla 3 po 1/3 -nieokreslone które 1/3 ogólnie jest współwłasność)Przez lata nie mogły sie dogadac -jedna z sióstr tam mieszka zajmując dom i cześć podwórka.Jest tez tam pole za domem i przed domem (więcej warte).w 2012 jesli nic sie ni e zrobi siostra tam mieszkająca dostanie zasiedzenie i wszystko będzie jej.Mam nie ma sił ani pieniędzy na walkę z nimi (niestety wszystkie próby ugodowego załatwienie kończyły się kłótniami albo obiecankami a potem przy finalizacji się wycofywały.Mam uznała ze wszystko przepisze na mnie i siostrę a my bez sentymentów odzyskamy ten spadek ,który mama zresztą chce i tak na nas zapisać.I teraz czy to dobre?Jakie sa możliwości prawne odzyskania tego spadku (sa to pola dużo warte o sporej powierzchni nawet jesli bierzemy pod uwagę 1/3)Jakie procedury ,koszty (teoretyczne i przybliżone).Nadmienię ze jedna z sióstr obiecywała nam głównie mnie ze po jej śmierci odziedziczę jej czesc(zycze jej zdrowia)ponieważ jej bezdzietna a ja jestem jej chrześnicą (do tej pory jej wierzyłam 0miałysmy dobre kontakty)ale parę miesięcy wynajeła przednie działki na działalność gospodarcza (gdzie postawiono barak )sasiadom-bez uzgodnieniea i informowania pozostałych sióstr wiec sprawa przybrała ostrego biegu;/Proszę o porade.Nie chce kierować sie emocjami ale chce pomóc mamie(jednej z sióstr)

Trzeba znieść współwłasność, za zgodą notarialnie, bez zgody - przez sąd.

kiedy po przekazaniu nam mamy czesci spadku czy przed przekazaniem na przez mamę jej części spadku?

Powrót