spadek

• Autor wątku Autor wątku emerce
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emerce

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
mam problem ponieważ kilka lat temu zmarła moja ciotka(jedynaczka, najbliższa jej rodzina to córki siostry jej mamy) żona wujka(2 braci) wujek nic nie robił ze sprawa spadkowa(książeczki oszczędnościowe dalej są na nią i prawdopodobnie ziemia i dom) i ostatnio zmarł także wujek, kto teraz dziedziczy majątek i na jakiej zasadzie? czy po śmierci ciotki wszystko przeszło na wujka? i czy rodzina ciotki (jej matki siostry córki) coś dziedziczą czy wszystko idzie dla rodziny wujka (jego brat i dwoje dzieci po zmarłym bracie). wujek nie zostawił testamentu(przynajmniej na razie nic nam o tym nie wiadomo).

trza na forum poczytac i poszukać, a jak nie to trza kodeks cywilny z przed tych kilku lat znaleźc i se sprawdzić, a jak nie to avokado proponuje, lub adwokata, jak kogoś stać

odświeżam , proszę o odpowiedz jak z tymi kuzynkami bo te kobiety mnie zamęczą ...

a skąd pomysł, aby dziedziczyło rodzeństwo rodziców;p, czy ich dzieci

krąg spadkobierców był jednoznaczny wtedy rodzeństwo, rodzice i na tym koniec, ale ona miała męża, więc po niej odziedziczył wszystko mąż;

a kiedy mąż zmarł (ostatnio, to kiedy), bo się zmieniły przepisy

w kazdym bądź razie prosze tym paniom powiedzieć, że na co one liczą, przeciez one są chyba w 6tym stopniu spokrewnienia

zmarł w zeszły poniedziałek(5.10) a jego żona w w kwietniu 2005 on nic nie przeprowadził i wszystko jest na nią(dom itd) i zastanawiam się czy po jej śmierci automatycznie wszystko przeszło na niego chociaż nic z tym nie robił i czy następnie przechodzi na jego rodzinie

no, myślenie buduje, wiec zastanawiać się można, a jakie ma pani (pan) podstawy do "zastanawiania się"?

Powrót