spadek

• Autor wątku Autor wątku marika11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marika11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,
Pol roku temu zmarla moja babcia, ktora miala pol domu drugie pol mial moj ojciec
jedna z siostr taty wniosla sparwe do sadu o majatek tata ma trojke rodzenstwa jak podziela ten majatek? babci pol domu mialo 4 pokoje i ja mieszkalam w dwoch z nich z mezem i synkiem czy ja nie mam zadnego prawa do tego majatku ? do tych dwoch pokoii?

majątek po babci dziedziczy jej mąż i jej dzieci..... a ojciec twój żyje ?

tak zyje i jak to beda dzielic skoro tate nie stac aby splacic pozostale rodzenstwo

Raczej oni bede chcieli aby tata ich splacil tata zyje w konflikcie z jedna z siostr, rodzice chca abym z nimi nadal mieszkala ale chyba po podziale majatku nie bedzie to mozliwe

mam jeszcze pytanie czy jesli moj ojciec jest wlascicielem polowy domu i mieszka w nim od ponad 20 lat czy jest mozliwosc aby staral sie o zasiedzenie tej czesci majatku ktora jest do podzialu po zmarlej

Aha dzikeuje za odpowiedz, ale mam jeszcze pare pytan ma przyjsc osoba z urzedu skarbowego i ma wyceniac ten spadek mam pytanie czy do wyceny beda brac moje rzeczy? z tych dwoch pokoi, ktore zajmowalismy z mezem i synkiem? bo to by bylo bezsensu aby wyceniali cos co do babci nie nalezalo.

I co sie stanie jezeli tata z braku finanosw nie splaci rodzenstwa? czy moga oni zabrac tacie jego czesc spadku ?

Po kolei:
Jest ojciec i trzy siostry. Razem czwórka rodzeństwa. Ojciec ma 1/2 domu, babcia miała tez 1/2. Zakładam, że ojciec nie dostał swojej połowy w drodze darowizny od babci - bo wtedy jej wartość też będzie zaliczana do masy spadkowej.

Tak więc każde z 4 rodzeństwa dostanie po 1/4 udziału po babci - czyli po 1/8 domu ( 1/2 x 1/4).
Ojciec będzie miał udział 1/2 + 1/8 = 5/8
Reszta rodzeństwa po 1/8

Twoich rzeczy nie będą wyceniać - tylko wartość 1/2 domu będącej własnością babci i ewentualnie przedmiotów, które do niej należały.

Jak już sąd podzieli ten spadek i zasądzi, że to ojciec ma spłacić resztę to wtedy oni będą mieli roszczenie o zapłatę. W ostateczności mogą doprowadzić do sprzedaży domu przez komornika i podzielić uzyskaną sumę.

Aha dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz :) tylko ze ja mieszkalam w tych pokojach co nalezaly do babci i to mnie wlasnie martwi ze beda wyceniac moje rzeczy (nie mam faktur ani nic ze ja to kupowalam :) )

Te rzeczy nie wchodzą do inwentarza, który ma być sporządzony, bo jeśliby nawet kiedyś należały do babci, a mieszkała ona z inną osobą (osobami) - w tym przypadku formalnie z Panią i Pani rodziną, - zwykłe przedmioty domowego użytku zostają tym osobom.

czy jezeli rodzenstwo zechce sprzedac swoja czesc spadku osobom trzecim to tata musi sie na to zgodzic i tez z nimi sprzedac swoja czesc ? (w sumie oni maja wiekszosc)

dodam ze te pol domu nie da sie jakos odzielic od pozozstalej polowy (wspolna klata schodowa)

Powrót