Spadek

• Autor wątku Autor wątku Milenka1234567
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Milenka1234567

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam sprawa jest troche zagmatwana ale postaram sie to opisac mozliwie najczytelniej. Chodzi o podzial majatku. Cale gospodarstwo dom i ziemia sa jeszcze na dziadkow. Dziadkowie nie zyja. Mieli jednego syna mojego ojca on tez nie zyje. Spadkobiercami sa: moje 2 siostry, ja i moja mama ktora swoja czesc najprawdopodobniej przepisze na siostre ktora zostala na ojcowiznie. Niedawno okazalo sie że do spadku doszedl jeszcze syn brata mojego dziadka. Siostra ktora robi sprawe twierdzi ze jesli ja i siostra zrzekniemy sie tej czesci "wuja" to ona wyeliminuje go ze spadku poprzez zasiedzenie. Czy to wogole mozliwe?Czy jest wogole jakas mozliwosc wyeliminowania go z podzialu?
A drugie pytanie: wedlug siostry ktora ma zostac w domu i zrobic sprawe podzialu twierdzi ze koszty sprawy spadkowej beda nizsze jesli wszystko najpierw przejdzie na nia a potem ona podzieli majetek po rowno miedzy mnie i siostre. Czy to moze byc prawda? Zaufanie zaufaniem ale kontrola musi być 🙂:D

Do zasiedzenia może dojsć ,jeżeli nieruchomość jest użytkowana co najmniej przez 30 lat po śmierci dziadków.Jeżeli siostra zasiedzi nieruchomość to ty z siostrą tez nie bedziecie miec do niej prawa,ale skoro matka żyje to raczej matka ma pierwszenstwo w zasiedzeniu tej nieruchomości.Nie wiem na jakiej podstawie siostra twierdzi ,że koszty podziału wyjda taniej według jej wersji podziału.Jeśli dział spadku miałby odbyć się w sądzie to już wtedy razem z siostrą otrzymasz należny ci udział w spadku.Jeżeli między spadkobiercami jest zgoda to wtedy koszty sprawy sądowej są na pewno mniejsze niż dział spadku u notariusza.Po ewentualnym dziale spadku w którym siostra miałaby być jedyna właścicielką dojda następne koszty darowizny u notariusza dla was sióstr od waszej siostry a koszty notarialne zależą od wartości nieruchomości. Coś mi się zdaje ,że wasza siostra nie ma wobec was uczciwych zamiarów,ale to Ty lepiej znasz swoją siostre i zdecyduj czy możesz jej zaufać.

Dziekuje za odpowiedź. Mysle podobnie ze cos tu jest nie tak.

Powrót