Spadek

• Autor wątku Autor wątku Iwona9691
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iwona9691

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Po śmierci ojca przyrodnią siostra złożyła wniosek o przejęcie własności samochodu, którego była współwłaścicielem. Odbyła się pierwsza rozprawa, otrzymaliśmy swoje części spadku, czyli po 1/3. Żona i 2 dzieci. Może ktoś wie czy na następnej rozprawie zostanie podzielony tylko samochód czy także reszta majatku, czyli dom. Chcę spłatę mojej części ale całości a nie tylko samochodu. Czy mogę się nie zgodzić na spłatę tylko samochodu?

Może ktoś wie czy na następnej rozprawie zostanie podzielony tylko samochód czy także reszta majatku, czyli dom.
Nie. Teraz pozostaje pozew o dział spadku wraz ze zniesieniem współwłasności. Najlepiej na zgodny wniosek stron.
Czy mogę się nie zgodzić na spłatę tylko samochodu?
Tak.

Dziękuję za informację.

wiegol napisał:
Teraz pozostaje pozew o dział spadku wraz ze zniesieniem współwłasności. Najlepiej na zgodny wniosek stron.

Nie można pozwać o dział spadku ze zniesieniem współwłasności, to po pierwsze. Po drugie, z chaotycznej wypowiedzi autorki, można domniemać, że nieproces dotyczy stwierdzenia nabycia spadku, jego działu i zniesienia współwłasności. Stąd na 1 terminie sąd stwierdził nabycie spadku przez spadkobierców, a na następnym posiedzeniu, może dzielić spadek. Tak w dużym skrócie.

Powrót