Spadek

• Autor wątku Autor wątku Joanna1990`
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanna1990`

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Na wstępie chce opisać swoja sytuacje. Wzięłam kredyt hipoteczny z mama na mieszkanie w 2015r. Mama zmarła zostawiając mi dług który chce przyjąć na siebie. Mama oprócz bycia wspolkredytobiorca mieszkania posiadała również majątek w postaci działek. Mam dwóch braci którzy po śmierci mamy chcą się zrzec spadku.
Dodam, ze jeden z braci jest zadłużony przez nie płacenie alimentów za co odsiedział wyrok w zakładzie karnym. Będąc u notariusza dopiero się dowiedziałam ze brat nie może się zrzec spadku ponieważ jego część zostanie przeznaczona na spłatę zadłużenia funduszu alimentacyjnego. Brat chciał zataić fakt przy notariuszu o swoim zadłużeniu co pewnie by poniosło za sobą dalsze konsekwencje prawne. Dodam ze brat przesiedział w zakładzie karnym 13 lat i teraz znowu musi odbyć kare pozbawienia wolności. Co w takim przypadku mogę zrobić by ratować mieszkanie na które wzięłam kredyt z mama? Czy brat musi przyjąć spadek po mamie z kredytem hipotecznym na który nie ma pieniędzy Jakie zostałyby wywiązane czynności prawne wobec mnie i brata jeśli zataiłby fakt o swoim długu przy notariuszu? Czy dług mamy w banku ma wpływ na możliwość zrzeczenia się przez brata spadku?

Powrót