Spadek

• Autor wątku Autor wątku Basia4310
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Basia4310

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Moje zapytanie.moja mama zmarła 5 lat temu.niebyło sprawy spadkowej.chodzi o mieszkanie własnościowe.jestem tylko ja i siostra oraz tata.mama z tato mieli rozwòd.moja còrka ma pobyt stały pod adresem tego mieszkania.moje pytanie-zzrzekłam sie spadku na kardce papieru u notarusza potwierdzenie take na rzecz siostry.niespłaciła mnie.chcem wycofać sie z tej umowy na sorawie spadkowej i chcem przyjoć spadek bo mnie niespłaciła.ja zzrzekłam sie dlatego zeby formalności mogła pozałatwiać.jae zaświadczenie musze złożyć w sądzie.proszę o porade.dziękuje.

Basia4310 napisał:
zzrzekłam sie spadku na kardce papieru u notarusza potwierdzenie take na rzecz siostry
1. Jak dawno temu to nastąpiło?
2. Jaki tytuł miało to oświadczenie?
3. Czy masz przynajmniej jego kserokopię?

3 miesionce temu.zzrzekam sie spadku.niemam.xerokopi.

zzrzekłam sie spadku na kardce papieru u notarusza
Czy to był protokół z przyjęcia oświadczenia o odrzuceniu spadku, sporządzony w formie aktu notarialnego?

Ostatnia edycja:
Napisane bylo na zwyklej kardce papieru i bylismy u notarusza zeby tylko potwierdzil.ze zrzekam sie spadku.i jeszcze aktu notarlengo siostra niema bo niebyło sprawy spadkowej.i dopiero po sprawej sadkowej miala zrobic akt notarialny.ale ja chce przyjoc spadek zewszystkim .i chcem wycofac sie z tego oswiadczenia.w jaki sposob moge to zrobic.na sprawie spadkowej.

Skoro otwarcie spadku nastąpiło 5 lat temu, to nie mogłaś go skutecznie odrzucić 3 miesiące temu. Na odrzucenie spadku jest 6 miesięcy od otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy).

Spadek został przez Ciebie automatycznie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza po upływie 6 miesięcy od śmierci mamy.

Czy siostra także podpisała się na tej kartce papieru?

Czy mama zostawiła testament?

Na kardce tylko ja podpisalam.i notarusz tylko nitko przeciognol i nakleil naklejke.na tej kardce.take dal potwierdzenie.a aktu notarialnego niema.a sprawy spadkowej jeszcze niebyło po smierci mamy.teraz chcem zrobic sprawe spadkowo i chcem tez przyjoc swojo czesc spadku .czy moge.?i czy ta kartka bedzie nieważna.juz.

Dziękuje za odpowiedzi i pomoc.

Oto tez chodzi ze siostra chciala cale mieszkanie na siebie.ale ja chcem tez swojo czesc bo mam tez rodzine i dzieci a mama byla nasza.wspulna.

Niebylo testamentu.

Niebyło żadnej spłaty z mieszkania .siostra chce cale mieszkanie na siebie i pewnie je potem sprzeda.a ja zostane z niczym.

Mogła to być umowa przedwstępna, pełnomocnictwo procesowe do działu spadku, lub jeszcze coś innego. Poproś siostrę o przesłanie na Twój e-mail fotografii dokumentu który podpisałaś u notariusza.
A na przyszłość, zawsze gdy coś podpiszesz to od razu rób fotografię smartfonem.

Tak to byla umowa przedstempna.i co musze teraz zrobić.niemam kontaktu z siostro bo powiedzialam ze tez chcem czesc po zmarlej mamie i kontakt z nio urwal sie.co moge zrobic w tej sytuacji.

W postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku sąd nie zajmuje się przedmiotami należącymi do spadku ani wzajemnymi roszczeniami spadkobierców o te przedmioty. Z problemem umowy przedwstępnej musisz więc poradzić sobie samodzielnie lub z pomocą prawnika.

Po pierwsze, w kancelarii notarialnej poproś o informację na temat daty i numeru w repertorium pod którym zapisano czynność poświadczenia Twojego podpisu ponieważ na te dane będziesz musiała się powoływać w pismach. Być może jednak był to akt notarialny (z czego nie zdajesz sobie sprawy) a w takim przypadku notariusz da Ci jego uwierzytelnioną kopię (wypis).

Jeżeli nie był to akt notarialny to skontaktuj się z prawnikiem aby wezwał siostrę do wydania kopii umowy przedwstępnej na której notariusz poświadczył Twój podpis. Gdy adwokat podpisze i wyśle pismo to zrobi lepsze wrażenie na siostrze niż gdybyś zrobiła to Ty sama.

Następnie, po przeanalizowaniu treści umowy, w grę wchodzą następujące alternatywne rozwiązania:
a) złożenie siostrze oświadczenia o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego w umowie przedwstępnej - jeżeli było złożone pod wpływem istotnego błędu wywołanego przez siostrę lub istotnego błędu niewywołanego przez siostrę jeżeli umowa przyrzeczona jest nieodpłatna lub błędu dowolnego jeżeli siostra wywołała go podstępnie.
b) żądanie unieważnienia umowy przez sąd z powodu wyzysku (art. 388 kc),
c) poinformowanie siostry o bezwzględnej nieważności umowy przedwstępnej - np. jeżeli była pozorna bo umowa przyrzeczona na piśmie jest darowizną a umawialiście się faktycznie na spłatę czyli umowę sprzedaży.
d) rozwiązanie umowy przedwstępnej za porozumieniem obydwu stron (to jest chyba najmniej realne).

Dziękuje za pomoc bardzo mi sie to przyda dziękuje.

Jeszcze dodam że jeżeli umowa przedwstępna dotycząca zbycia udziału w nieruchomości (lub udziału w spadku) nie została zawarta w formie aktu notarialnego (a tylko w formie pisemnej z podpisami notarialnie poświadczonymi) to siostra nie ma żadnych możliwości prawnych aby przymusić Cię (w sądzie) do zawarcia umowy przyrzeczonej. W takim przypadku po prostu zignorujesz jej wezwanie do zawarcia umowy przyrzeczonej.

Dziękuje.byl tylko złorzony podpis u notariusza na kardce ze zrzekam spadku sie na rzecz siostry.

Powrót