Spadek

• Autor wątku Autor wątku JustynaTy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JustynaTy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam mam pytanie przejrzałam forum ale nie znalazłam odpowiedzi a wiec
Mąż wraz z bratem odziedziczyli dom wraz z ziemią około 1 h rolnego wszystko podzielone jest na pol .Za życia ojca męża rozmawialiśmy ze chcemy podnieść dom na co teściu wyraził zgodę jednak budowę zaczęliśmy po jego śmierci. Mąż spadkiem odziedziczył połowę domu i tej ziemi obok domu Brat męża mieszkał w tym domu i nadal mieszka. Problem w tym ze wygonił nas gdy tam pojechaliśmy na 2 tygodnie Stwierdził że połowa domu męża to Góra która Mąż dopiero robi Jest ona podniesiona wstawione są okna i drzwi Do zmiany dachu męża brat się dołożył po połowie ale do niczego więcej Teraz straszy nas ze zabierze połowę góry która Mąż sam robił i sam na to łożył pieniądze.Wydzielil nam kawałek podwórka ale budynek gospodarczy stwierdził że zabiera cały nam powiedzil ze daje nam kawałeczek podwórka i ta górę której nie było wczesniej i twierdzi że tylko to jest męża i ze do czasu póki się tam nie wprowadzimy nie mamy prawa przebywać w domu tzn nocować dłużej niż np na weekend Na jednej połowie domu mieszka tesciowa która ma tam zapisane dożywocie Na nic nasze rozmowy ze przyjeżdżamy do teściowej.Pytanie moje czy faktycznie może chcieć połowę góry jeśli ja robimy sami My na dole nie chcemy mieszkać chcieliśmy tylko od czasu do czasu latem wpaść do teściowej na kilka dni.I nie mieć awantur mamy 4 letnie bliźniaki z tym jeden ze złamana nóżka i chcieliśmy tam posiedzieć do czasu zdjęcia gipsu alepowstala awantura ze niszczymy im życie zwalając im się na głowę Dodam że nie siedzimy na ich połowie domu i nawet tam nie chodzimy Prosze o odpowied

Jeżeli do tej pory nie było dokonanego działu spadku u notariusza lub w sadzie mąz razem z bratem są współwłascicielami całego domu i działek.Mąz ma prawo korzystać z całej nieruchomości na równi z bratem. Może tam przebywać bez żadnych ograniczeń i korzystać z domu innych budynków i całego podwórka .Jeśli mąz poczynił nakłady na ten dom po śmierciswego ojca może te nakłady rozliczyc przy dziale spadku.Powinien mieć zgodę swego brata na dokonanie rozbudowy domu po śmierci ojca.Jeśli brat bedzie wam zabraniał korzystac z domu mąż powinien złozyć do sądu wniosek o dokonanie działu spadku i podac propozycję podziału domu polegającą na przyznaniu wam góry domu ,który dobudowaliście oraz wyznaczenia części działki do wyłącznego korzystania.Mąz może również zażądać spłaty swego udziału w spadku z uwzględnieniem jego nakładów na rozbudowę domu.Przez założeniem sprawy w sadzie warto poinformować brata o waszych zamiarach względem spadku .Być może ,brat bedzie bardziej zgodny gdy dowie sie ,że w braku jego zgody na wasze uzywanie domu będzie musiał spłacać brata z połowy wartości domu zabudowań i działek.

Dziekuje za odpowiedź
Maz ma notarialnie przyznana połowę domu .Po śmierci teścia, jego majątek był do podziału na tesciowa i 4 dzieci siostry dostały ziemie, a bracia dom ,i ziemię do domu podlegająca na pol .Budowę zaczęliśmy jak teść zmarł ale jeszcze przed podziałem, i wtedy zadne z rodzeństwa, ani mama nie mieli nic przeciwko.Nie musimy tam jeździć martwi nas tylko ze zrobimy górę pod klucz a on nam będzie robił problemy ,i będzie chciał połowę tej góry.Problem jest też taki ze obecnie maz ma komornika wiec nie brał na sb tej połowy tylko na siostrę a ona po 5 latach ma to przepisać na naszego syna .Boimy się ze przez te 5 lat beda problemy

JustynaTy napisał:
nie brał na sb tej połowy tylko na siostrę a ona po 5 latach ma to przepisać na naszego syna .Boimy się ze przez te 5 lat beda problemy
Skoro obecnie mąż nie ma żadnego prawa do nieruchomości, to właściciel lub właściciele nie mają obowiązku go wpuszczać. Aktualnie inwestujecie w cudzą nieruchomość. Co siostra zrobi za 5lat to pytannie do Wróżbity Macieja. Kwestię ukrywania majatku i odpowiedzialności karnej za pokrzywdzenie wierzycieli pomijam.

Maz nie ukrywa majątku bo był z tym u komornika i sam mu to doradził a komornika ma bo poręczał sąsiadom i dlatego ma tzn aktualnie sąsiedzi się dogadali i dług spłacają ale by uniknąć ewentualności ze znow przestaną płacić sam komornik mu tak doradził
Nie potrzebna jest ta uszczypliwość Siostra męża jest dobrym człowiekiem i go nie oszuka wszyscy zresztą wiedzą że to co aktualnie jest na siostrę , należy do męża
Prosiłam o porade czy jeśli zrobimy juz górę brat będzie mógł się domagać jej części w zamian za część dołu Traktowanie ludzi jako oszustów trochę jest nie na miejscu

Naprawdę komornik poradził dłużnikowi, aby stworzył fikcję prawną mającą na celu ukrycie majątku przed wierzycielami, a co za tym idzie namawiał go do popełnienia przestępstwa z art 300KK? Nie mam pojecia co w tej całej historii robi brat, skoro nie ma żadnego tutułu prawnego do ww. nieruchomości. Generalnie namieszaliście, nakombinowaliście i teraz macie tego rezultaty.

Tłumaczę ze póki co nie ma żadnego wierzyciela ale nad mężem wisi iż może tak być jeśli kredytobiorcy przestaną płacić wiec poradził się normalnie jak człowiek komornika co ma zrobić i ten mu tak powiedzial Jeśli można t przepisać przed upływem 5 lat to chętnie to uczynimy Pisze z zapytaniem do osób mam nadzieję kompetentych a nie sikających dziury w całym

Niekompetentny to był chyba ten komornik...

Wasz syn zapłaci spory podatek od darowizny od swej ciotki.Połowa nieruchomości o powierzchni hektara zabudowana domem z nadbudową i budynkami gospodarczymi jest sporo warta.Podatek może wynieśc 12% wartości darowanego udziału od siostry męza dla siostrzenca.

Powrót