Spadek

• Autor wątku Autor wątku Olaola2022
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Olaola2022

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.

Zwracam się do Państwa z prośbą o podpowiedź co zrobić w tak dziwnej sytuacji. W spadku po moim tacie (testament pisany ręcznie) otrzymałam nieruchomość w postaci domu. Problem polega na tym, że w 1/6 własności, właścicielem domu jest mój brat (Po śmierci mamy) - Tata przepisał mi 5/6. Sprawa spadkowa odbyła się kilka miesięcy temu. Dom stoi pusty i nikt w nim nie mieszka, a wszystkie sprawy związane z domem, rachunkami, naprawami i opieką zajmuję się tylko ja, gdyż brat zupełnie się tym nie interesuje. Brat ma takie podejście, ponieważ liczył na równy podział majątku (utrzymując z tatą bardzo rzadki kontakt telefoniczny). Zależy mi na sprzedaży nieruchomości, więc zaproponowałam bratu, że jeżeli zgodzi się na sprzedaż domu to przy dokonaniu aktu notarialnego sprzedaży, otrzyma od razu swoją 1/6 części i należny zachowek. Uważałam, że to uczciwe rozwiązanie oraz bardzo korzystne dla obu stron. Niestety mimo próby licznych kontaktów z bratem, nie otrzymuję odpowiedzi. Zależy mi pilnie na sprzedaży domu, gdyż nie stać mnie na opłacanie bieżących rachunków, napraw i ciągłej opieki nad domem w którym nie chcę mieszkać.

Zaznaczę, iż nie utrzymuję z bratem kontaktu od ponad 17 lat na jego prośbę (totalnie odciął się ode mnie jak i naszego taty).
Co Państwa zdaniem mogę jeszcze zrobić, aby skrócić czas i dojść do porozumienia?

Pozdrawiam serdecznie

Ola Cylińska

Czy brat płacił i płaci za swoją 1/6 domu? Pewne koszty ponosi się, nawet jeśli się w domu nie mieszka, np. należy płacić podatek od nieruchomości. Jeśli brat nie płaci(ł), to może wezwij go pisemnie do zapłaty tych należności, to może wtedy nie będzie robił problemów i sprzedacie dom.

Koszty ponoszę ja, natomiast wszystkie faktury związane z domem i potwierdzenia przelewów jak i prośbą o uregulowanie 1/6 opłat została do niego wysłana. Wystosowałam właśnie takie pismo i na to również jest brak odpowiedzi.

Zostaje Ci zniesienie współwłasności przed sądem - art. 210 kc., jeśli brat nie będzie chciał zgodzić się na dobrowolną sprzedaż.

Powrót