spadek

• Autor wątku Autor wątku ekaczmarczyk@op.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ekaczmarczyk@op.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry , mam pytanie dotyczące spadku , mój ojciec zmarł w Niemczech w lutym 2022 , z tego co wiemy miał duże długi i będziemy musieli wszyscy odrzucić spadek w Niemczech w Hamburgu , moja mama była z nim po rozwodzie od 2012 roku a w 2009 roku wpisała ojca do swojego majątku poprzez umowę małżeńską i tym stał się współwłaścicielem naszego domu i działki , moja mama robiła duże nakłady na współwłasność przez 10 lat , jakie są szanse odkupienia tej współwłasności i jak będzie wyceniany spadek ojca oraz kto będzie spadkobiercą kiedy wszyscy krewni odrzucą spadek . Z poważaniem Damian

To moze lepiej przyjac spadek z dobrodziejstwem inwentarza oraz sporadzic spis/wykaz inwentarza.

W Niemczech niema spadku z dobrodziejstwem a tutaj wchodzi w grę prawo Niemieckie przez to , ze zmarł w Niemczech .

Proponuję rozeznać się w prawie niemieckim. Na gruncie polskim spadkobiercą byłaby Gmina ostatniego miejsca zamieszkania (być może w Niemczech podobnie), która przyjęłaby spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Dużo zależałoby od aktywności wierzycieli. Jakie to są długi i czy wierzyciele łatwo znajdą informację o majątku (nieruchomość) dłużnika.
sprawa na pewno będzie długotrwała zanim wyłoni się spadkobierca i zanim wierzyciel dowie się o majątku.
W tym czasie nie będzie możliwe swobodne dysponowanie nieruchomością, ale mogą zadziać się dwie ważne rzeczy: dług może się przedawnić,zasiedzenie nieruchomości. Należy zbierać wszelkie dokumenty dotyczące nakładów - przydadzą się do zasiedzenia albo w przypadku wyceny udziału zmarłego dłużnika.

Powrót