Spadek

• Autor wątku Autor wątku ŁukaszWin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

ŁukaszWin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
dzień dobry,

8.11 zmarła moja Mama a 16.11 zmarł mój Tata. rodzice mieli mieszkanie. Oboje byli właścicielami więc mieli po 50% udziałów. Jednak Tata nie zdążył przepisać mieszkania na mnie. Jak się okazało Tata przed poznaniem Mamy miał córkę o której nie wiedziałem. jednak ta córka nigdy nie była w tym mieszkaniu. ale jak mniemam należy się jej spadek po Tacie. czyli zmarła 1 Mama więc udziały Mamy ida na mnie i na Tatę. te udziały na pół czyli ja po Mamie mam 25% plus 32,5% po Tacie czyli ja mam 62,5% a tamta osoba ma 37,5%. i teraz pytanie jakie ja mam opcje? informuje uczciwie tamta osobe o tej sytuacji i wtedy idziemy do notariusza i spisujemy akt gdzie albo się zrzeka tych udziałów albo się nie zrzeka i wtedy mieszkanie podzielone w odpowiednich procentach. dodatkowo tamta osoba ma córke niepełnoletnią. więc jak zrzeknie się udziałów to i tak musi iść do sądu dla nieletnich aby w razie córka tej Pani się zrzekła. czy idę do sądu i zakładam sprawę i mówię jak było, że ta Pani nigdy nie była w tym mieszkaniu itd...

Opcje:
1) przeprowadzić sprawę spadkową, najlepiej jakby się znalazł testament Taty, w którym powołuje on wyłącznie Ciebie do spadku,
2) ew. przeprowadzić dział spadku,
3) ew. przeprowadzić zniesienie współwłasności,

dzięki za odp:
Opcje:
1) przeprowadzić sprawę spadkową, najlepiej jakby się znalazł testament Taty, w którym powołuje on wyłącznie Ciebie do spadku - niestety nie ma testamentu, więc ta opcja odpada.
2) ew. przeprowadzić dział spadku - czyli u notariusza jak rozumiem?
3) ew. przeprowadzić zniesienie współwłasności - co to znaczy?

od razu mówie, że ta Kobieta nie była ani razu w tym mieszkaniu, nie wiedziała gdzie mieszkamy. nie chciałbym aby cokolwiek dostała. to pamiątka również po mojej Mamie. jest jakaś opcja aby ją wykluczyć?

2) u notariusza (szybko) lub sądownie (ekonomicznie),
3) tzn., że po uzyskaniu stwierdzenia dziedziczenia (sądownie lub notarialnie) i po dziale spadku (sądownie lub notarialnie) może się okazać, że będzie współwłaścicielami w częściach ułamkowych i w takiej sytuacji trzeba będzie założyć odrębną sprawę o zniesienie współwłasności.

To, że przyrodnia siostra nigdy nie była w mieszkaniu i nigdy go nie widziała nie wpływa na jej prawo do nabycia spadku. Może mieć znaczenie przy dziale spadku lub zniesieniu współwłasności

Powrót