Spadek

• Autor wątku Autor wątku MACIEK1234567890
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MACIEK1234567890

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzien dobry,
14.05.2023 zmarla moja ciocia (siostra mojej niezyjacej babci).
Ciocia nie miala meza ani dzieci, rodzice cioci nie zyja, zyje tylko cioci brat.
Ciocia zostawila testament notarialny w ktorym calosc spadku przepisala na mnie (jest to mieszkanie).
Z tego co sie domyslam to tutaj sprawa jest jasna ze mieszkanie nalezec bedzie do mnie ale mam w zwiazku z tym kilka pytan:
1 - wyczytalem ze naleze do II grupy podatkowej i bede musial niestety zaplacic za to mieszkanie podatek. Sprawa spadkowa jeszcze nie zostala skierowana do sadu (jestesmy na etapie kompletowania dokumentow) i tak sie zastanawiam kiedy powstaje obowiazek podatkowy? W momencie smierci cioci czy w momencie ogloszenia przez sad ze spadek jest moj? Czy jesli sad oglosi ten spadek po 1 lipca zalapie sie na nowe limity kwoty wolnej od podatku czy bedzie sie liczyc data smierci cioci i bede lapal sie na te niskie limity ktore sa teraz?
2- czy bratu cioci nalezy sie zachowek z racji tego ze zostal pominiety w testamencie?
3- ile mam czasu od dnia smierci cioci na zlozenie dokumentow do sadu i otwarcie sprawy spadkowej?
4 - ile mam czasu na zgloszenie nabycia spadku do US i od kiedy ten czas sie liczy?
Z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam!

1. W momencie uprawomocnienia się postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku.
2. Nie.
3. Nie ma limitu czasowego.
4. 1 miesiąc od dnia uprawomocnienia się postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku.

Bardzo dziekuje za odpowiedzi.
Odnosnie punktu 1 czy jesli uprawomocnienie postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku nastanie po 1 lipca to bede lapal sie na ta wyzsza kwote wolna od podatku? Czy sad moze przyjac ta niska kwote ktora jest teraz z racji tego ze smierc nastaplia 14 maja?
Dziekuje z gory....

MACIEK1234567890 napisał:
Odnosnie punktu 1 czy jesli uprawomocnienie postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku nastanie po 1 lipca to bede lapal sie na ta wyzsza kwote wolna od podatku?
Tak.

Powrót