Spadek

• Autor wątku Autor wątku basia81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basia81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam kilka pytań związanych z wykupem mieszkania spółdzielczego...rodzice chcą wykupić mieszkanie za tak zwaną złotówke...chcą mi je zapisać w testamęcie..bo śmierci ojca miałoby być moją własnąścia...ja jestem ciągle tam zameldowana wraz z córka a on już się wymeldował...czy póżniej bedę musiała spłacić brata..czy on bedzie miał jakieś prawo do tego mieszkania?

Mieszkanie będzie Twoje. Ale prawdopodobnie brat będzie miał prawo do zachowku od Ciebie, jeśli jego udział w spadku po ojcu, będzie mniejszy niż należny mu z mocy ustawy.
--
dementii

czyli brat musi sie zrzec praw do tego mieszkania...?

Nie, bo ojciec Pani zapisze w testamencie to mieszkanie, i po śmierci ojca będzie stanowiło własność tylko Pani, a bratu jak pisałem wyżej, należeć się będzie prawdopodobnie zachowek , który może ale nie musi dochodzić od Pani.
--
dementii

mam jeszcze jedno pytanie...a gdy po smierci ojca zostaną jakieś niespłacone kredyty..czy bank ma prawo mi zabrać mieszkanie..na poczet długów ojca...kredyty nie są wzięte pod hipoteke mieszkania...?

Co do zasady długi zmarłego przechodzą na spadkobierców. W tej sytuacji powinna Pani w terminie 6 m-cy od śmierci ojca, złożyć oświadczenie przed sądem lub notariuszem o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
--
dementii

jeżeli złoże te oświadczenie do sądu to czy mieszkanie nadal będzie moja własnością..czy też będe musiała się zrzec jego...

Powrót