spadek

• Autor wątku Autor wątku albgos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

albgos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serecznie !

Mam problem jestem matka i reprezentuje dzieci w sprawie spadkowej.
ze wzgledu na konflikt z rodzina nie moge sie dowiedziec co jest spadkiem.
Byłam w sadzie i pani z sekretariatu oznajmila mi ze to mój problem jak i od kogo sie dowiem co jest przedmiotem spadku.Mam pytanie?

Czy sad w pismie wzywajacym do stawienia sie na rozprawe nie zaznacza co jest przedmiotem spadku?W jakim sposób moge sie dowiedziec i przygotowac do rozprawy niewiedzac nic.
prosze o pomoc
:confused:Pozdrawiam

Czy to jest sprawa o stwierdzenie nabycia spadku czy o dzial spadku?

Jesli o stwierdzenie nabycia - co do zasady nie jest istotne co wchodzi w sklad spadku, bo sad ustala tylko w jakich czesciach nastepuje dziedziczenie, a nie kto jakie przedmioty odziedziczyl. Sklad bylby istotny gdyby spadkodawca zmarl przed 14.02.2001 r., a w sklad spadku wchodzilo gospodarstwo rolne, czy tak jest w tej sprawie?
Ewentualnie zgaduje, ze od skladu spadku uzaleznia Pani przyjecie lub odrzucenie spadku? Jesli spadkobiercami sa maloletnie dzieci, to niezlozenie oswiadczenia w terminie 6 miesiecy od dowiedzenia sie o powolaniu do spadku (zwykle od chwili dowiedzenia sie o smierci spadkodawcy) oznacza, ze dzieci przyjely spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Oznacza to, ze dzieci beda odpowiadaly za dlugi spadku tylko do wartosci majatku, jaki odziedziczyly. Innymi slowy, nie moga na takim spadku stracic.
Jezeli chcialaby Pani w imieniu dzieci spadek odrzucic, potrzebna na to jest zgoda sadu rodzinnego.

Natomiast jesli postepowanie dotyczy dzialu spadku, sad sam z urzedu bedzie badal co wchodzi w jego sklad.

Powrót