spadek

• Autor wątku Autor wątku Muraha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Muraha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
moja mama na 4 miesiace przed smiercią wziela kredyt w banku (zastanawiajace, ze bank udziela kredytu osobie w ostatnim stadium raka); ja nic na ten temat nie wiedzialam, gdyz mama mieszkala z siostra; w ostatnich dniach dostalam wezwanie z banku dot. splaty kredytu po zmarlej mamie, kredyt zostal zaciągniety w 2000r., do tej pory nikt nie zglaszal sie w tej sprawie. Jak mam postapic w tej sytuacji, nie stac mnie na splate tego kredytu do ktorego jeszcze narosly odsetki; moje rodzenstwo nie byloby w stanie splacic chociazby czesci tego kredytu przypadajacej na nich.
Prosze o jakas rade.

jest istotne, czy w momencie smierci matki byles pelnoletni

Domyślam się, że mama zmarła w 2000 roku. Czy było przeprowadzone postępowanie spadkowe?
Czy kredyt był ubezpieczony?
Piszesz: "zastanawiajace, ze bank udziela kredytu osobie w ostatnim stadium raka". A skąd bank ma o tym wiedzieć?
Istotne, czy ktogolwiek ze spadkobierców był niepełnoletni?
jureK

Jaki byl termin platnosci poszczegolnych rat kredytu? Moze cos juz zdazylo sie przedawnic.

Nie zosatalo przeprowadzane postepowanie spadkowe, ani tez postepowanie o dzial spadku, mama nie miala zadnego majatku;
w chwili smierci mamy bylam pelnoletnia, wszyscy spadkobiercy byli juz pelnoletni.
Czy istnieje jakas szanasa na przywrocenie terminu do zrzeczenia sie spadku. W chwili smierci mamy i w czasie tych 6 mcy po, wiedzialam ze mama nie ma majatku i bylam przekonana ze nie ma zadnych dlugow - wiec czego niby wtedy mialam sie zrzekac?

W latach 70-tych Sąd Najwyższy w swej uchwale wskazał, że odpowiedzialność spadkobiercy za dług spadkowy wynikająca z prostego przyjecia spadku (tak jest w tym przypadku, poniewaz oswiadcznie o przyjeciu ani o odruceniu spadku nie zostalo zlożone) może ulec ograniczeniu lub nawet wyłączeniu, jeżeli przemawiaja za tym zasady współżycia społecznego.

Nie wiem jak to wyglada w praktyce, ale w przypadku sporu, moze warto zaglebic tę uchwale i powolac sie na nia, jezeli splata kredytu jest uciazliwa.

Może warto dowiedzieć się w banku, czy kredyt był ubezpieczony? Czasami banki o tym "zapominają"
Jaka jest wielkość tego zadłużenia?
Uważam, że warto przeprowadzić postępowanie spadkowe chociażby dlatego:
"Art. 1034. § 1. Do chwili działu spadku spadkobiercy ponoszą solidarną odpowiedzialność za długi spadkowe. Jeżeli jeden ze spadkobierców spełnił świadczenie, może on żądać zwrotu od pozostałych spadkobierców w częściach, które odpowiadają wielkości udziałów.
§ 2. Od chwili działu spadku spadkobiercy ponoszą odpowiedzialność za długi spadkowe w stosunku do wielkości udziałów."
Skoro kredyt był wziety w 2000 roku to może już nastąpiło przedawnienie?
jureK

Powrót