spadki za granicą - USA

• Autor wątku Autor wątku lunatyczka01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lunatyczka01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
uprzejmie proszę o informacje, jakie są możliwości dochodzenia swoich praw spadkowych, po zmarłym, którego część majątku pozostaje za granicą dokładnie w USA. Chodzi dokładnie o mojego ojca, który mieszkał w USA ponad 20 lat, jednakże zmarł w Polsce, miał również polskie obywatelstwo, jestem w posiadaniu postanowienia o nabycia spadku po zmarłym polskiego sądu. Moi rodzice nigdy się nie rozwiedli, a majątkiem prawdopodobnie dysponuje konkubina. Ojciec pozostawił testament, w którym jestem wymieniona. Uprzejmie proszę o informacje bo nie wiem od czego rozpocząć działania. I dziękuję za okazaną pomoc

W jakim stanie mieszkal zmarly? Lub gdzie jest wiekszosc jego majatku w USA?

Bez wynajacie lokalnego adwokata bedzie ciezko dojsc swoich praw. Teraz aby byc w stanie zatrudnic prawnika majątek, masa spadkowa musi mieć pewna wartość.

Nieprawda, można to załatwić najważniejsze że jest testament, zależy też co jest spadkiem bo jeżeli same pieniądze a konkubina miała wspólne konto z Pani tatą to może być problem bo je właśnie wydaje legalnie jako, że mieli wspólne konto ale jeżeli pozostała nieruchomość to radzę zadzwonić do polskiego prawnika w NY i modlić się że przy zakupie domu z konkubiną na przykład nie była podpisana umowa joint tenency bo jeżeli jest no to nawet testament nic nie da- dom dostanie konkubina, ale jeżeli dom był zakupiony na zasadach tenency in common lub też należał tylko do ojca to będzie to łatwa sprawa. Za sprawdzenie przez prawnika w law office stanu nieruchomości nie płaci się wiele --40 dolarów w stanach może to sprawdzić każdy prawnik przez internet i są tacy którzy robią to nawet za darmo, więc nie daj się naciągnąć. Dzwoniąc do prawnika amerykańskiego krzyknie na początek 1000 dolarów za samo ruszenie tyłka, ale najłatwiej będzie załatwić to przez ambasadę także tam proszę próbować się skontaktować. Pozdrawiam

Piekny wyglad tylko jakos bez konkretow.
Prosze polecic polskiego adwokata z greenpointu ktory za 40 dolarow bedzie dochodzil praw w takich sprawach?
Po drugie czy konkubina odda majatek dla kogos w Polsce bez walki? Taka walke tez ktos podejmie za 40 dolarow?
Pisalem o zatrudnieniu lokalnego adwokata ktory dostanie za swoje uslugi % masy spadkowej w USA gdzy Polscy klienci nie zaplaca 300 za godzine pracy adwokata w Nowym Jorku. Jezeli nie ma znacznej masy spadkowej to jak taki adwokat zostanie zaplacony?
Ostatni punkt to jest taki ze zadna powazna kancelaria tutaj w NYC nie bierze 1000 za konsultacje plus nie udziela porad przez telefon !

ja właśnie załatwiałam taką sprawę tyle że przez telefon i zadzwoniłam do kanady i prawniczka która była Polką sprawdziła to na miejscu w kanadzie przez internet miała dostęp do akt i zapłaciła za dostęp 40 dolarów i powiedziała że nie muszę nic jej wysyłać zrobiła to dla mnie za darmo--- tyle że u mnie sprawa była jasna wujek nas oszukał i zabrał cały majątek kupując dom z babcią na zasadzie joint tenency i jak babcia zmarła cały dom należał tylko do wujka i mój ojciec czyli jego brat nic nie dostał więc można bo sama to przechodziłam niedawno i już sprawy nawet nie miał mój ojciec po co zakładać
Wystarczy dobry i uczciwy prawnik najlepiej Polak i poprosić go by sprawdził w Law office na jakiej zasadzie była zakupiona nieruchomość czy na zasadzie joint tenency czy tenency in common bo jest to duża różnica. On to może zrobić nie wychodząc z biura na zasadzie wygenerowania z systemu aktów (internet) i właśnie tak było w moim przypadku

Ostatnia edycja:
Powrót