Spadkobierca a zwrot bonifikaty.

• Autor wątku Autor wątku majes81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majes81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie wszystkich, potrzebuje porady.
Jestem spadkobierca mieszkania po dziadku, ktory zmarl rok temu, w kwietniu bede zameldowany w tym mieszkaniu rok czasu. Poblem polega na tym, ze w przypadku sprzedania tego mieszkania bede musial zwrocic bonifikate, ktora dziadek otrzymal przy wykupie - tak napisane jet w akcie notarialnym, ktory mam po dziadku zawarty w momencie wykupu mieszkania w roku 2006 w maju. Czy jako spadkobierca ta bonifikata przechodzi na mnie, bo jest tam napisane, ze... nie dotyczy to zbycia na rzecz osoby bliskiej. Co przez to rozumiec?? W urzedzie powiedziano mi, ze ta bonifikata obowiazuje mnie, ale nie rozumie dlaczego zostaje obciazony tym prawem jesli to nie ja wykupilem to mieszkanie tylko dostlem je w spadku a pieniadze chce przeznaczyc wlasnie na moj dom. Wedlug ustawy z DZ. U. z 2007r. nr 173, poz. 1218 art. 68 ust 2a moge sprzedac je z takim przeznaczeniem, ale czy ta ustawa dziala wstecznie, czyli czy zastepuje ustawe stara z roku 2004 na podstawie ktorej musze czekac 5 lata, ale jak spadkobierca tez.??

Powrót