Spadkobierca testamentowy dokumenty

• Autor wątku Autor wątku pawelur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelur

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Stałem się spadkobiercą testamentowym po "bracie mojego dziadka" (zwanym dalej wujkiem). Wujek był wdowcem, nie miał dzieci. W chwili śmierci nie żyli jego rodzice oraz rodzeństwo. Pozostały zstępni rodzeństwa które wolą w testamencie zostali wydziedziczeni - jest o nich wzmianka imię nazwisko i imiona rodziców.
Mój dziadek był najstarszym z rodzeństwa i zmarł dość wcześnie, moi rodzice również nie żyją - z reszta rodzeństwa dziadka nie mam kontaktu (ani ze zstępnymi), poza owym wujkiem z racji sąsiedztwa, samotności oraz opieki.
Wujek uprzedził mnie o swojej woli.
Czy wspomniane osoby wydziedziczone są "uczestnikami" w spadku? Jak skonstruować wniosek do sądu o nabycie spadku przy braku danych owych osób (poza nazwiskiem i imieniem). Czy sądowo muszę "udowadniać" że rodzice wujka (a moi pradziadkowie) nie żyją - brak wszelkich dokumentów (wujek w momencie śmierci miał 96 lat), jedyny dokument urzędowy to sprawa spadkowa po jego żonie i akt zgonu żony.

Witam, kontynuując mniej więcej w kolejności zdarzeń, 1)standardowy wniosek o nabycie spadku, 2) rozprawa i pouczenie o dostarczeniu "załączników" i wszelkich aktów (małżeństwa/urodzin/zgonów), 3) dostarczenie częsci akt do sądu (bo rodzina nie znana) 4) decyzja sądu o zawieszenie postępowania, 5) dostarczenie WSZYSTKICH akt wyznaczonych przez sąd (poszukiwania wydziedziczonych) i wznowienie postępowania 6)postanowienie o UMORZENIU POSTĘPOWANIA! (dokładnie :Postanowienie, Sąd (...) po rozpoznaniu w dniu(...) na posiedzeniu niejawnym sprawy z wniosku (ja) przy uczestnictwie (wymienieni wszyscy których akty dostarczyłem), o stwierdzneie nabycia spadku, postanawia: umorzyć postępowanie. KONIEC) i teraz co to oznacza "umorzenie" w tym kontekscie???

Powrót