Spalone nowe pamięci ram>>>zwrot kosztów? Allegro

• Autor wątku Autor wątku pandokti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pandokti

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Witam,
Jestem importerem pamięci RAM z zagranicy, zamawiam w ludzi imieniu i do nich tak też docierają. Prowadzę sprzedaż na allegro w której jest zaznaczone "pamięci idą z zagranicy czas dostawy taki i taki" - wszystko legalnie.

Reklamacje przyjmuję w Polsce u siebie, nie mam problemów ze zwrotami itp, ale teraz zdarzył mi się inny przypadek.

Odbieram telefon od klientki, która dostała nowe pamięci, ale twierdzi "pamięci po uruchomieniu się spaliły" Obie kości się spaliły w jednym komputerze...

Według mnie to jest wina komputera, a nie pamięci, że się spaliły... Czy ja jako sprzedawca powinienem zwrócić koszty w takim wypadku? Czy takie uszkodzenie podlega "nie właściwe korzystanie z zakupionego przedmiotu" ?

Zwroty bez podania przyczyny, zwroty - uszkodzenia fabryczne, takowe zwroty przyjmuje bez problemu, ale zwrot za takie uszkodzenie?

Kwota wynosi 198 zł za dwie sztuki.

Wszystkie rozmowy są rejestrowane, także posiadam dowód, że klientka się przyznała, że u niej w komputerze się spaliły.

Jeżeli temat i dział są nie poprawne z góry przepraszam.

Pozdrawiam.

pandokti napisał:
Według mnie to jest wina komputera, a nie pamięci, że się spaliły

Skąd to przekonanie?
Jeśli towar uszkadza się od razu "po zakupie" a nie po czasie oznacza, że był wadliwie wykonany od początku.
Chyba, że udowodnisz iż klientka montowała kości w sposób niewłaściwy.

pandokti napisał:
Czy takie uszkodzenie podlega "nie właściwe korzystanie z zakupionego przedmiotu" ?

Czy w Kodeksie Cywilnym masz artykuł poświęcony "niewłaściwemu korzystaniu z zakupionego towaru" czy sam to wymyśliłeś?

Pamięci były testowane przed wysłaniem programami komputerowymi i nie było żadnych problemów. A tu nagle klientka twierdzi iż spaliły się po włożeniu.

pandokti napisał:
Pamięci były testowane przed wysłaniem programami komputerowymi i nie było żadnych problemów.
Dlatego ważne jest czy klientka użytkowała je właściwie. Pamiętaj że wadliwa jakość wykonania towaru także jest odpowiedzialnością sprzedającego. Przykładowo jeśli sprzedajesz krzesło do 120kg a testujesz je ty jako osoba ważąca 80kg to mimo że krzesło jest sprawne to może być niskiej jakości i gdy siądzie osoba 110kg to się może rozlecieć.

Powinieneś uzyskać więcej informacji. Ustawienia biosu. Być może klientka miała zwiększone napięcia przez bios. Jeśli tak by było to już masz podstawę uznania reklamacji za bezzasadną.

Poproś klientkę, aby przesłała Tobie zdjęcia tych pamięci z każdej strony, oraz żeby przesłała zdjęcia płyty głównej na której doszło do spalenia, tak, żeby były również na niej widoczne owe ślady spalenia. Jeśli są ślady spalenia na pamięciach (dużo osób twierdzi, że coś się spaliło na jakiekolwiek uszkodzenie elektroniki, a w rzeczywistości to nie jest nawet w 1% taka przyczyna, nie ma śladów) to na płycie głównej również one muszą być.

Z doświadczenia wiem, że w 90% przypadków problem wynika z ich złego zamontowania. Uprzedzam "fachowców", żeby nie grzmiali, że tego nie można dokonać, że jest odpowiednie wyżłobienie w pamięciach i "garb" w slocie DIMM, owszem można, zawsze będzie krzywo, ale da się zapiąć choćby z jednej strony, już wiele razy to widziałem. Masz duże szanse, że jak spasujesz zdjęcia to jest tak jak napisałem. To nie pamięci są źródłem napięcia, dlatego tylko dużo, dużo wyższe napięcie w BIOSie by to zrobiło. Do spalenia może jeszcze dojść, gdy taka pamięć jest uszkodzona mechaniczne Nie spotkałem się z pamięcią, która sama z siebie "zapłonęła".

Powrót