SPAM a dane spamera

• Autor wątku Autor wątku Sławek78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sławek78

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Witam
Zamierzam otworzyć nowy serwis internetowy w którym bym prezentował następujące wpisy
- Nazwa SPAMu który został rozesłany
- Kto rozesłał (albo firma albo osoba fizyczna)
- Nazwa podmiotu który wysłał (np: xxx spółka z o.o. 00-999 warszawa)
- Osoba fizyczna która wysłała (imię i nazwisko i jakie posiada firmy lub spółki)

Pytanie :
Czy mogę prezentować dane osób fizycznych oraz firm na takiej stronie? Celem przetwarzania danych w tym celu będzie wyższy interes społeczny polegający na możliwości złożenia doniesienia na tą osobę do PUODO lub na policję.

Sławek

Skoro sam dostaje reklamy preparatów na łysienie z domeny która jest zarejestrowana na fikcyjne dane albo dane ukryte a ja ponodz się na to zgodziłem, to mam pewność że to SPAM

Ok
A gdyby dane spamera były dostępne dopiero po zalogowaniu?

Rozumiem.
A jeżeli podam dane tak
SPAM wysłany przez Marcina S. - tak może być?

Ok, dziękuję za odpowiedź.A jest jakis sposób aby ludzie się dowiedzieli kto naprawdę ten SPAM wysyła i mogli złożyć skargę do Prezesa UODO?

Problem polega na tym że spamerzy wysyłają SPAM bez zgód z domen i adresów zarejestrowanych na fikcyjne firmy. Czasami są to serwery kupione w tajlandii i opłacone BTC. Czy jest jakiś spsób aby użytkownik który dostał Spam od powiedzmy tego Marcina S. złożył na niego skargę i aby urząd miał dostęp do danych poufnych i wiedział o kogo chodzi?

Powrót