Spam a wysyłanie informacji przez Bluetooth

• Autor wątku Autor wątku ramza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ramza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Wyczytałem ostatnio w necie coś takiego:

"Like the punchline to a bad joke, the U.K. Information Comissioner's Office has determined that local privacy laws, designed to limit unsolicited marketing messages, do not apply to Bluetooth. This is because "text messages or emails" are not "covered" by the technology.

It's a wonderful little mental game: Bluetooth can send and receive such data, sure, but as it is not, by their definition, a "public electronic communications network," it's O.K. by them to spam it — even though spam is clearly a public electronic communication!"

Czyli: wysyłanie informacji handlowych przez bluetooth jest w UK legalne.
Pytanie jak to wygląda w Polsce? Czy u nas także bluetooth podpada pod jakąś osobną kategorię?
Zauważę tylko, że podczas przesyłania informacji przez bluetooth użytkownik końcowy musi najpierw zaakceptować nadchodzącą wiadomość. Otrzymuje komunikat w stylu: " Ramza chce Ci przesłać plik kotek.jpg. Chcesz zaakceptować? TAK/NIE".
Komunikat to nie jest plik. Sam plik jest wysyłany dopiero po akceptacji. Czy to nadal jest spam?

Zapraszam do ciekawej dyskusji,
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Ramza

Wydaj mi się, że akceptacja pliku przychodzącego nie jest równoważne z wyrażeniem zgody na otrzymywanie informacji handlowych, ale to moja skromna opinia...

Prawo UK nie ma tutaj znaczenia ;-)

Co w takim razie musiałby zaakceptować uzytkownik, zeby moc dostac informację przez bluetooth. A jakby wczesniej wyslac mu komunikat o tresci: czy wyrazasz zgode na...?

Pozdrawiam,
Ramza

Jeśli uznać, że bluetooth to środki komunikacji elektronicznej to byłby to spam. Myślę, ze akceptacja takiego komunikatu przez przyszłego odbiorcę załatwiłaby sprawę.

Powrót