spam bot GG

• Autor wątku Autor wątku madx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam
Niedługo mam zamiar napisać SpamBotGG, oczywiście jeżeli nie narusza on prawa. Mam pytanie z tym związane. Czy mi jako autorowi grożą jakieś konsekwencje prawne za stworzenie oprogramowania które rozsyła spam do wyszukanych aktywnych użytkowników gg?
Czy jak zabezpieczę licencję użytkownika, że program nie może służyć do nie legalnych celów to wszystko było by ok?
Paweł Worzała

Oczywiście za szpan
a za szpan można siedzieć

Ale ja spamu nie będę rozpowszechniał, ja tylko tworzę narzędzie do tego i zaznaczam, że nie może do tego służyć, pomimo tego, że służy

Ale się ostatnio namnożyło "programistów", którzy uparli się tworzyć programy pomagające w łamaniu prawa...
Jeden chce parsować forum warezowe, a drugi rozsyłać spam na GG...

Weźcie się lepiej do roboty, która nie jest śliska i moralnie podejrzana.

A ja usłyszalem ostatnio takie słowa:
" prawo polskie nie jest
zdefiniowane pod spam inny niz mailowy.
A to co nie jest zdefiniowane jest legalne.
Obecna ustawa nie jest podpieta pod prawo karne, a jedynie cywilne.
Czyli jakbysmy wyslali miliony maili, to nikt nas nie moze pozwac poza
osoba ktora otrzymala mail.
ten przyklad jedynie w przypadku maili."
Prawda?

Nie wiem jak to jest dokładnie. Ale ja byłbym autorem narzędzia i bym spamu nie "siał".. Mnie interesuje czy autorowi coś grozi, bo autor stworzył program a użytkownik spam'ował...

Dawsan napisał:
A ja usłyszalem ostatnio takie słowa:
" prawo polskie nie jest
zdefiniowane pod spam inny niz mailowy.
A to co nie jest zdefiniowane jest legalne.
Obecna ustawa nie jest podpieta pod prawo karne, a jedynie cywilne.
Czyli jakbysmy wyslali miliony maili, to nikt nas nie moze pozwac poza
osoba ktora otrzymala mail.
ten przyklad jedynie w przypadku maili."
Prawda?

G...no prawda mówiąc delikatnie:)

Przepis prawny:
Art. 10. 1. Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej.

Określenie "w szczególności" w nie zamyka listy środków komunikacji elektronicznej. Stanowi tylko przykład.
Złamanie tego artyółu stanowi wykroczenie karane grzywną.

hmm a jak sie to ma w przypadku kiedy wysyłam informacje o nowym artykule na stronie gdzie się ludzie zarejestrowali. nie ma to charakteru handlowego ani zarobkowego? w ilości około 15tyś sztuk

roman_stasiera napisał:
hmm a jak sie to ma w przypadku kiedy wysyłam informacje o nowym artykule na stronie gdzie się ludzie zarejestrowali. nie ma to charakteru handlowego ani zarobkowego? w ilości około 15tyś sztuk

Spam to spam o ile sie nie myle, jak dostaje cos takiego to od razu do kosza.

w tym przypadku to nie spam jak w regulaminie było info o tym i spam bot to nie spam bot tym samym tylko narzędzie do informowania

komunikator.gadu-gadu.pl/regulamin -> podpunkt 20 regulaminu firmy gadu gadu network s.a. mowi ze mozna korzystac jedynie z oprogramowania "operatora" a nie wlasnych 3ciej generacji wytworow.

podpunkt 7 > nie wolno naruszac w jakikolwiek sposob cudzych praw
podpunkt 5 => mowi iz nie wolno wysylac niezamowionej wiadomosci elektronicznej ktora swiadczy "Dz.U.2002.144.1204 - Świadczenie usług drogą elektroniczną" (o spamie i tym podobnym rozumieniu)

wedle regulaminu nie ma pan prawa naruszenia cudzych praw odwolujac sie do podpunktu 20 regulaminu firmy gadu gadu network s.a. ->moze pan korzystac jedynie z wytworow tej firmy.

Uprzejmie prosze zapoznac sie z regulaminem ktory jest wypisany nawet podczas rejestracji uzytkownika

Ostatnia edycja:
komunikator.gadu-gadu.pl/regulamin -> podpunkt 20 regulaminu firmy gadu gadu network s.a. mowi ze mozna korzystac jedynie z oprogramowania "operatora" a nie wlasnych 3ciej generacji wytworow.
Tak po za tematem, to nie wolno korzystać z komunikatorów innych niż Gadu-Gadu? Takich jak tlen, miranda itp (z wtyczkami umożliwiającymi rozmowe przez protokół GG)?

Według regulaminu: nie można.

Przecież jak korzystasz z np. Tlenu, Mirandy to GG nie zarabia na reklamach, a za serwery nadal muszą płacić.

Powrót