Spam - czy jest karalny?

• Autor wątku Autor wątku kowalski88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kowalski88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mój problem polega na tym, że od dłuższego czasu na moim serwerze prywatne osoby reklamują Test IQ. Ogłoszenia są wklejane jako komentarze do tekstów. Chciałbym się dowiedzieć, czy takie osoby podlegają jakiej kolwiek karze. Z tego co się orientowałem do tej pory za takie Testy IQ zatrzymali dwie osoby ( dotyczy serwisu nasza-klasa - serwer padł z powodu programu jakim spamerzy zaczęli się posługiwać do reklamy testów). Jednak w moim przypadku, spam nie powoduje awarii serwera. Jest po prostu denerwującą rzeczą nie tylko mnie ale i użytkowników. Nic nie dają blokady konta ani blokady IP. Chciałbym się dowiedzieć jakie są zasady prawne dotyczące spamu. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Witam. Dziękuję za odpowiedź, jednak za wiele mi to nie pomogło. Czytając podane linki nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytania. W przypadkach tam opisanych mowa jest o spamowaniu przez e-mail a nie na forach internetowych (grupy dyskusyjne też bazują na wiadomościach e-mail). W moim przypadku chodzi o saśmiecanie forum i komentarzy reklamami testów. Moim zdaniem różni się to od spamu wysyłanego pocztą elektroniczną. Dlatego pytanie czy również jest to tak samo karalne? Czy może istnieją inne paragrafy na takiego rodzaju spamowanie?

Zgłosić na policje
za szpan się siedzi

Powrót