Spam

• Autor wątku Autor wątku ConanTheLibrarian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ConanTheLibrarian

Zbanowany
Odpowiedzi
255
Odświeżę temat - wydaje się najbardziej stosowny dla mojego zapytania.

Ostatnio mam do czynienia ze spamerem na tyle pewnym swojej bezkarności, że podpisauje się imieniem, nazwiskiem, adresem, a także numerami NIP, REGON oraz KRS swojej działalności gospodarczej. Oczywiście wiadomości przesyła ze swojej firmowej skrzynki pocztowej.

Spamer wszedł w posiadanie mojego adresu przypadkiem (pewna fundacja rozsyłając mailing zapomniała wpisać adresy do BCC) i zaczął reklamować mi swoje usługi korzystając z opcji "odpowiedz wszystkim".

Na sugestie dotyczące braku legalności takiego działania spamer odparł, że "nie on pierwszy rozesłał spam do wszystkich adresatów" i dodał adres do swojej listy mailingowej.

Ponieważ Art. 24 Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną stanowi:
Przepis prawny:
1. Kto przesyła za pomocą środków komunikacji elektronicznej niezamówione informacje handlowe, podlega karze grzywny.
2. Ściganie wykroczenia, o którym mowa w ust. 1, następuje na wniosek pokrzywdzonego.

jako pokrzywdzony zamierzam wystąpić o ściganie tego osobnika.

Do jakiego organu powinienem skierować wniosek o ściganie i ukaranie?

Uprzedzając komentarze - tak, trafił swój na swego, obaj siebie warci i jeden chce drugiemu pokazać, że jego racja jest racją najswojszą. Skoro to mamy ustalone - to jaki organ będzie organem właściwym?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ściganie SPAM-u

Postanowiłem opisać tu rozwój sprawy. Może przyda się komuś taka relacja z przeprowadzonego rozpoznania bojem.

TL;DR: Cyrk

Otóż przede wszystkim wysłałem zapytanie do komendy policji właściwej dla wskazanej w podpisie siedziby spamera z zapytaniem, jaki jest właściwy organ do zgłoszenia wniosku o ściganie. Nie podałem żadnych konkretów, tylko że chcę zgłosić taką sprawę, że do wykroczenia doszło w związku z prowadzeniem działalności gospodarczej na ich terenie, sprawca był świadomy bezprawności działania. Mail zakończyłem:
Ponieważ wykroczenia te są ścigane na wniosek pokrzywdzonego, proszę o informację, do jakiego organu powinienem skierować wniosek o ich
ściganie.
Sprawę potraktowano bardzo poważnie... zakładając jej nawet numer i po kilku dniach prosząc o kontakt ze względu na konieczność złożenia stosownego zawiadomienia i przesłuchania w charakterze świadka. :)
Nie żebym miał ochotę jechać przez pół Polski, zwłaszcza że w międzyczasie dowiedziałem się, że mogę złożyć wniosek w miejscu ujawnienia wykroczenia (nie wiem, czy w miejscu zamieszkania też).

Zatem stawiłem się osobiście na pobliskiej komendzie. I tu mam dobre wieści dla spamerów: nieoficjalnie dowiedziałem się, że tutejsza interpretacja przepisów jest taka, że bez wyraźnego wezwania do zaprzestania wysyłania spamu spamowanie nie nosi znamion wykroczenia:!: Jednym słowem spamuj ile wlezie, tylko usuwaj z listy ludzi, którzy zaprotestują.

Na pytanie, co z art. 10 i 24 UoŚUDE (który nie uzależnia znamion wykroczenia od zgłoszenia żądania zaprzestania spamowania) zaproponowano mi, abym dołączył do wniosku wydruk ustawy.:confused:

Dowiedziałem się też, że jeżeli nie zakończę pisma formułą "żądam ścigania i ukarania sprawców przedmiotowego wykroczenia" - to pomimo rozpoczęcia wniosku od tego żądania, i tytułu zawierającego to samo żądanie - wniosek może zostać odrzucony.:what:

Dla kontrastu odkryłem, że ***mod***

Nie miałem czasu popchnąć sprawy do przodu (a nawet miałem wątpliwości, czy warto), ale otrzymałem e-mailowe wezwanie w charakterze na Komendę Policji w charakterze świadka.

Na tę samą, na której wcześniej powiedziano mi, że czyn nie nosi znamion wykroczenia. :D

Otrzymałem e-mailowe wezwanie do stawienia się na Policji w charakterze świadka. Z pouczenia wynika, że jeśli się nie stawię, grozi mi grzywna.

Oczywiście zamierzam się stawić, ale czy taki sposób doręczenia (e-mailem) jest skuteczny?

Moim zdaniem jeśli nie wyraziłeś w sposób jasny i utrwalony zgody na dokonywanie doręczeń drogą mailową, takie doręczenie nie jest skuteczne.

Padłem.

Umorzenie z powodu braku znamion czy niskiej szkodliwości bym zrozumiał, ale to mnie powaliło na łopatki:
attachment.php

"Nieznany" spamer podpisany z imienia i nazwiska, adresu, a także numerów NIP, REGON oraz KRS swojej działalności gospodarczej, wysyłający z firmowej skrzynki e-mailowej.

Zgłoszenie dotyczyło nie Kampanii 1% (w ten sposób mój adres wyciekł), a ofert zakupu baz danych.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót