spataussidlerbescheinigung

• Autor wątku Autor wątku Ania 2008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ania 2008

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mieszkam w DE, mam obwatelstwo niem. po ojcu, dziadku i po moich przodkach ,którzy mieszkali w Niemczech.Przyjechałam do De w 2008r.
W Polsce skonczylam studia i pracowałam ok. 10 lat.Chciałabym uzyskać Spataussidlerbescheinigung, aby D.rentenverschicherung uznało mi lata pracy z Polski.Absolutnie nie chodzi mi o żadne finansowe odszkodowania , czy status wypędzonego. Bo nim nie jestem i dzisiaj ten staus nie funkcjonuje. Na mój pierwszy wniosek( Antrag A), dostałam odmowę, ale urzędnik skupia sie na statusie wypędzonego.Muszę i chcę napisać odwołanie (szkoda mi lat pracy w Polsce).
Czy macie dla mnie jakąś poradę, biuro (w HH ),które zajmuje sie takimi sprawami ?. Pozdrawiam , A.

Spätaussiedlerbescheinigung to jest status "wypedzonego" i nie dostaniesz go, bo osobom z Polski ten status nie przysluguje praktycznie juz od polowy lat 90-tych.

Nie ma innej mozliwosci niz oparcie sie na Bundesvertriebenengesetz

Witam Pogodniak,no wlasnie przegladając posty mialam nadzieję,ze to wlaśnie Ty do mnie napiszesz.
Rozumiem ,ze Twoja rada brzmi "udawadniać status wypędzonego"? A.

Osoba z pokolenia powojennego pochodzaca z Polski nie ma realistycznych szans na "udowodnienie statusu wypedzonego" w roku 2012, spoznilas sie z tym o 15 lat

już tego nie załatwisz
mnie się jeszcze udało po 2000 roku ,ale ty tego nie otrzymasz w tej chwili

Czytałem że status wysiedlonego "jest dziedziczony" czy w tym rozumieniu mogę się ubiegać o odszkodowanie, o które mój zmarły dziadek się nie ubiegał bo nie był świadomy tej możliwości?

A co za niby mialoby byc to "odszkodowanie"?
Nie mowiac o tym, ze status "wysiedlonego" zostal, jak powyzej opisane, dla Polakow juz dawno zniesiony i nie ma tu zadnego dziedziczenia tego statusu

Powrót