Specyficzne rozliczanie godzin nadliczbowych przez pracodawcę

• Autor wątku Autor wątku Adamos97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adamos97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, jestem zatrudniony w firmie X na podstawie umowy o pracę na 1/2 etatu. Niezależnie od tego wykonuję dodatkowe godziny pracy, które rozliczane są w formie nierejestrowanej działalności gospodarczej przez firmę Y.

Zgodnie z dokumentacją (rachunkami), dodatkowe czynności są określane jako prace porządkowe/sprzątanie. W praktyce jednak wykonuję w tym czasie obowiązki kwalifikowanego pracownika ochrony fizycznej, czyli takie same jak w ramach umowy o pracę.

W związku z tym mam kilka wątpliwości:
  • czy taka forma rozliczania dodatkowych godzin jest zgodna z prawem,
  • czy powinienem samodzielnie rozliczać dochody z tych rachunków, a jeśli tak – w jaki sposób,
  • czy fakt wykonywania faktycznie pracy ochrony, a nie prac porządkowych (jak na dokumentach), ma znaczenie prawne,
  • czy w tej sytuacji mogą występować nieprawidłowości po stronie pracodawcy.
Dodatkowo:
  • nie otrzymałem rocznego zestawienia dochodów z tytułu tych rachunków,
  • posiadam jedynie część miesięcznych dokumentów (nie wszystkie zostały przeze mnie zachowane),
  • mogę spróbować odtworzyć przybliżone kwoty na podstawie dostępnych danych,
  • otrzymałem jedynie PIT dotyczący umowy o pracę.
Będę wdzięczny za ocenę mojej sytuacji oraz wskazanie, jakie kroki powinienem podjąć w pierwszej kolejności. Rozważam wizytę u prawnika oraz ewentualny kontakt z PIP.

Możesz odmówić zawierania umowy zlecenia na dodatkowe czynności lub o nieprawidłowościach powiadomić PIP w skardze
Na dole należy dopisać ,że nie wyrażasz zgody na ujawnienie danych skarżącego
Prawnika możesz sobie odpuścić , chyba ze chcesz walczyć przed sadem pracy
W tym wypadku uważam ,że jest to typowe obchodzenie czasu pracy aby nie wypłacać wynagrodzenia za nadgodziny

Powrót