A
Adamos97
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam, jestem zatrudniony w firmie X na podstawie umowy o pracę na 1/2 etatu. Niezależnie od tego wykonuję dodatkowe godziny pracy, które rozliczane są w formie nierejestrowanej działalności gospodarczej przez firmę Y.
Zgodnie z dokumentacją (rachunkami), dodatkowe czynności są określane jako prace porządkowe/sprzątanie. W praktyce jednak wykonuję w tym czasie obowiązki kwalifikowanego pracownika ochrony fizycznej, czyli takie same jak w ramach umowy o pracę.
W związku z tym mam kilka wątpliwości:
Zgodnie z dokumentacją (rachunkami), dodatkowe czynności są określane jako prace porządkowe/sprzątanie. W praktyce jednak wykonuję w tym czasie obowiązki kwalifikowanego pracownika ochrony fizycznej, czyli takie same jak w ramach umowy o pracę.
W związku z tym mam kilka wątpliwości:
- czy taka forma rozliczania dodatkowych godzin jest zgodna z prawem,
- czy powinienem samodzielnie rozliczać dochody z tych rachunków, a jeśli tak – w jaki sposób,
- czy fakt wykonywania faktycznie pracy ochrony, a nie prac porządkowych (jak na dokumentach), ma znaczenie prawne,
- czy w tej sytuacji mogą występować nieprawidłowości po stronie pracodawcy.
- nie otrzymałem rocznego zestawienia dochodów z tytułu tych rachunków,
- posiadam jedynie część miesięcznych dokumentów (nie wszystkie zostały przeze mnie zachowane),
- mogę spróbować odtworzyć przybliżone kwoty na podstawie dostępnych danych,
- otrzymałem jedynie PIT dotyczący umowy o pracę.